Hopp til innhold

Ufred om «julefred»

Marian Aas Hansen og hennes selskap Made in America Productions påstår de eier varemerket «Julefred» selv om patentstyret hevder noe annet. De har bedt andre artister om å bytte navn på sine julekonserter.

Marian Aas Hansen

Marian Aas Hansen og hennes selskap Made In America Productions har gitt beskjed til flere aktører om at de ikke kan kalle juleturneen sin for «Julefred». Dette har flere reagert på.

Foto: Julia Marie Naglestad

Tromsø-artist Jardar Johansen kunne ikke tro sine egne ører da han nylig fikk beskjed fra billettselskapet sitt. De fortalte at de ikke kunne selge billetter for konserten hans «Julefred».

– Jeg var rystet og tenkte at det går ikke an, vi bor da fortsatt i Norge. Det føltes fryktelig amerikansk ut hele greia, sier han.

Siden 2009 har han så godt som hvert år kalt juleturneen sin for «Julefred», og han har også gitt ut en julesang med samme navn.

Men nå hevder Made In America Productions at de fått «Julefred» godkjent som sitt varemerke hos Patentstyret, og at andre aktører ikke kan bruke navnet.

Jeg synes det var både frekt og unorsk, sier Johansen.

Nekter å avlyse konserter

Jardar Johansen har i mange år turnert med «Julefred med Jardar». Men har noen nå tatt julefreden fra han?

Hadde aldri rettighetene

Johansen har sendt en overprøvingskrav til Patentkontoret for å fjerne Made In America Productions sine rettigheter. Det hadde han ikke trengt å gjøre.

Made In America Productions hadde nemlig aldri rettighetene til å nekte andre aktører å bruke navnet.

Søknaden de sendte november i 2021 ble kun delvis godkjent. Det de har fått godkjenning for er en begrenset bruk av ordet, men ikke i sammenhenger som kolliderer med andres bruk.

Knut A. Bostad i Design- og varemerkeavdelingen til Patentstyret bekrefter at Made in America Production ikke har enerett til ordet «julefred» slik de påstår i brevet.

Han forteller at det er en mulighet for at Made In America Productions kan ha mistolket registreringsbrevet, men understreker at rettighetene er tydeliggjort i korrespondansen som ledet frem til tildelingen av rettighetene de har fått.

– Vi har veldig tydelig i brevet sagt at de ikke kan få rettighetene innenfor disse tjenestene, fordi andre må kunne bruke det og fordi det beskriver en følelse, sier han.

Tok det personlig

Johansen rådførte seg med noen bekjente som er advokater da han fikk brevet fra Made in America Productions, og fikk signaler om at produksjonsselskapet må ha feiltolket sin godkjenning.

Derfor sendte han en anmodning til dem om å trekke tilbake utsagnet de hadde sendt til Johansens billettselskap.

Det ville de ikke gjøre.

De hevdet at dette var bare business, og synes det var synd at jeg tok det personlig, sier Johansen.

Selvfølgelig tok jeg det personlig. Jeg har bygget opp merkevaren og kalt ting for julefred i 13 år.

NRK har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra Made In America Productions, men kun fått en pressemelding som svar.

Der skriver de at de har fått godkjent «Julefred» som varemerke fra Patentstyret.

Saken ble først omtalt i iTromsø.

Flere har fått beskjed

Johansen er ikke alene om å ha fått beskjed om å ikke bruke ordet «julefred».

Leif Ingvald Skaug er manageren til artisten Maria Solheim.

I april i år fikk selskapet en e-post fra Marian Aas Hansen og Zelimir Kulisic in Made in America Productions AS.

Skaug sier til NRK at Maria Solheim starta sin juleturné i 2017, samme år som Aas Hansen. Men da henvendelsen kom fra Aas Hansen orket de ikke å lage bråk.

– Vi tenkte at vi ikke orket å bruke tid på dette, så da gjorde vi dessverre om på alt. Nå heter turneen Vintertoner i stedet.

Maria Solheim fremfører Nordlyset

Å synge om nordlyset skapte ikke problemer for Maria Solheim, men med julefreden er det verre.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Har påført andre artister ekstra utgifter

Når det nå kommer fram at det slettes ikke er noen som har patent eller enerett på ordet «Julefred» om julekonserter, sier Skaug dette.

– Det er jo dumt at man går ut med feilinformasjon. Men vi har brukt nok tid på dette og lagt det bak oss, og vi har ikke lyst til å lage noe bråk.

Artisten Jardar Johansen var derimot sikker på at han hadde sitt på det tørre, og vurderte aldri å kalle sin juleturne for noe annet.

Han synes at fremgangsmåten til Made In America i denne saken var særdeles umusikalsk.

De har påført andre artister ekstra utgifter på et feilaktig grunnlag. Det synes jeg er ugreit, sier han.

– Når jula kommer skal det være både jul og fred.