Hopp til innhold

Ny avtale gjør det vanskelig å pendle fra Svalbard

Det blir slutt på ordninga om at ansatte i Store Norske i Svea på Svalbard jobber 14 dager, og har 14 dager fri. Dermed blir det slutt på pendling til fastlandet i friperiodene for de ansatte.

Ronald Jacobsen

Ronald Jacobsen, hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne, sier at den nye avtalen skaper store problemer for mange av medlemmene hans.

Foto: Heidi Brun

Det er konsekvensen av en avtale som nå er undertegnet mellom statsbedriften og fagforeninga for gruvearbeiderne. Saken har skapt mye strid de siste månedene.

– Den nye avtalen skaper store problemer for mange av mine medlemmer. De har familie på fastlandet og pendler i friperioden sin mellom Svalbard og fastlandet. Nå kuttes ordninga. For mange vil det være svært vanskelig å få familien til Longyearbyen, sier Ronald Jacobsen, tillitsvalgt for gruvearbeiderne, til NRK.no.

Harde forhandlinger

Ordninga som nå innføres innebærer det skal jobbes fire dager og tre dager fri i Svea, deretter jobb i sju dager og sju dager fri. Dermed blir pendling til fastlandet nesten umulig.

Tidligere har mange av de ansatte i Svea brukt muligheten for pendling til fastlandet i friperiodene.

Det har i lengre tid vært ført forhandlinger om arbeidsordninga for Svea. Store Norske er i en dramatisk periode med nedbemanning på flere hundre ansatte. Innen utgangen av året blir det igjen rundt 100 ansatte i selskapet.

50 i Svea

I Svea og Lunckefjell-gruva blir det driftshvile. Det blir ingen kullproduksjon i tre år framover i påvente av at kullprisen kanskje blir høyere, slik at det kan bli økonomisk forsvarlig å ta opp produksjonen.

Det er likevel nødvendig med mange ansatte for å ta vare på anleggene. Rundt 50 personer vil ha sitt arbeid i Svea. Mange hadde sagt ja til å være i Svea fordi det fortsatt kunne bli ei pendlerordning.

Vil styrke Longyearbyen

Men Store Norske sto fast i forhandlingene på at de ikke ville fortsette med ordninga med jobb i to uker, og så to uker fri.

Fra politisk hold har det også vært et ønske å avslutte denne skiftordninga. Begrunnelsen er at ei annen skiftordning vil styrke familiesamfunnet Longyearbyen ved at man unngå pendling til fastlandet.

Hovedtillitsvalgt Ronald Jacobsen er spent på reaksjonene.

– Men for dem som bor i Longyearbyen er sikkert den nye arbeidstidsordning en fordel, sier han.

Hensyn til Longyearbyen

Wenche Ravlo

Wenche Ravlo i Store Norske sier at hensynet til bosetting i Longyearbyen var hovedgrunnen til at de endret arbeidsordningen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Wenche Ravlo, administrerende direktør i Store Norske, sier at hensynet til bosetting i Longyearbyen var den viktigste årsaken til å droppe den gamle arbeidsordningen.

– Grunnen til at Store Norske har fått penger til driftshvile i Svea og opprettholde av to skift i Gruve 7 i Longyearbyen, er for å opprettholde lokalsamfunnet i Longyearbyen. Da måtte vi gjøre noe med arbeidstidsordningen som gjorde det enklere for ansatte å tilbringe tid på fastlandet. Mange har benyttet seg av denne muligheten, sier Ravlo, og legger til:

– Også våre eiere, Næringsdepartementet, har hatt et ønske om at vi endret arbeidstidsordningen slik at flere skal bo fast i Longyearbyen. Det oppfyller vi nå.