Hopp til innhold

Norsk eksport av klippfisk er truet

Billigprodukter fra Portugal og Kina er i ferd med å utkonkurrere norsk klippfisk i Brasil, det desidert viktigste eksportmarkedet for norsk klippfisk.

Norsk eksport av klippfisk er trua av ferdigprodukter fra land som Kina og Portugal. 
I 170 år har det vært stadig økning av eksporten til Brasil, men nå har denne trenden stoppa opp. 
men salget av den norske klippfisken har stagnert.
I butikkene blir den norske klippfisken utfordrert av billigprodukter fra land som portugal og kina.
Brasil er det største markedet for norsk klippfisk. Alle må ha det, i alle samfunnlag. Fattig som rik, men nå krever den jevne forbrukerne klippfisk som er lettere å tilberede. Mere ferdigprodukter.
28.000 tonn klippfisk ble eksportert til Brazil i fjor. Produsente på tenke nytt om markedet skal bestå.
Det blir også en utfordring for den nye fiskeriministeren.

Ferdigprodukter fra Kina og Portugal truer norsk klippfiskeksport.

I 170 år har det vært stadig økning av eksporten til Brasil, men nå har denne trenden stoppa opp. Salget av den norske klippfisken har stagnert, fordi billige ferdigprodukter fra land som Portugal og Kina er blitt populære.

Ferdigprodukt av klippfisk

Ferdigprodukter som dette truer norsk eksport av klippfisk til Brasil. Folk i det viktige eksportlandet etterspør ferdig utvannede fiskestykker.

Foto: Nils Mehren / NRK

I Brasil er alle glade i klippfisk, fattig som rik, men nå krever den jevne forbrukerne klippfisk som er lettere å tilberede. Dermed selges det flere ferdigprodukter til tross for at det er dyrere. I stedet for hele stykker med klippfisk, kommer fisken i pakker med ferdige stykker som er enkle å tilberede.

– Ferdigproduktene ligger 30 prosent over i pris, også er de ferdig utvannet. Så du betaler for vannet i tillegg, og det gjør prisen omtrent 50 prosent høyere, sier Johnny Håberg i Norges fiskeriråd i Brasil.

Norges fikeriråd i Brasil

Johnny Håberg i Norges fiskeriråd i Brasil mener bransjen må prøve å tilpasse seg det Brasilianske markedet.

Foto: Nils Mehren / NRK

Må tenke nytt

28.000 tonn klippfisk ble eksportert til Brazil i fjor. Fisken som brukes i ferdigproduktene kommer som regel opprinnelig fra Norge, Island og Alaska. Produsentene må nå tenke nytt om markedet skal bestå mener Norges Fiskeriråd

– Det har jo med å gå inn i den type produksjon, men jeg har jo forståelse for at det er dyrt å gjøre det i Norge. Så vi må finne en måte som gjør at vi kan konkurrere ut ifra det kostnadsnivået vi har i Norge, sier Håberg.

Det blir også en utfordring som den nye fiskeriministeren må ta tak i. Hun er enig med fiskerirådet om at bransjen må tenke nytt.

– Det forteller meg at vi har betydelige utfordringer med å klare å produsere billig nok i Norge. Det sier meg også at vi må ta meldingene fra markedet på alvor. Vi må se om vi kan lage smartere produksjonsprosesser og utvikle produkter som det etterspørres i Brasil, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).