Hopp til innhold

Bolsjoj etter Tromsø-besøk: – Vi kommer tilbake

Varmen fra det norske publikummet imponerte Bolsjoj-balletten.

Bolsjoj-dansere

Semyon Chudin og Olga Smirnova er begge store stjerner i Bolsjoj-balletten.

Foto: Turi Enoksen / NRK

– Det er bare å gratulere Nordlysfestivalen, sa kulturminister Torhild Widvey da Bolsjoj-balletten gikk av scenen i Tromsø i helga. Publikum var nesten målløse over det de fikk oppleve, og ballettsjef Sergei Filin smilte bredt mens danserne hans briljerte.

Overgikk alle forventninger


– Alle er mer enn meget fornøyde, fordi vi har fått muligheten til å vise hvordan Bolsjoj-balletten ser ut i dag, sa Filin da NRK møtte han bak scenen etter forestilling. Stemninga var på topp, og danserne fikk skryt av sjefen.

– Vi har opplevd en utrolig varme, kjærlighet og oppmerksomhet fra det norske publikummet. Vi hadde forventet varm mottakelse, men at det skulle bli så hett, så hett, det overgikk alle våre forventninger. Dette er et fantastisk vidunderlig flott sted, og vi har nytt naturen og skjønnheten her.

Jeg har aldri sett noe så rått før. Dette er bare helt fantastisk. Det er helt enestående. Dette er den største kulturelle opplevelsen jeg har hatt.

Publikum på Bolsjoj

Gjestene fra Russland satte pris på avbrekket fra storbyen Moskva. Besøk på attraksjoner som Fjellheisen og Polaria, samt møljespising, stod på programmet.

Sergei Filin

Besøket i Tromsø var en av Sergei Filins første turer med kompaniet etter at han ble angrepet med syre for et år siden.

Foto: Hege Iren Hanssen

– Selv om vi har fått sett oss rundt, har danserne hele tiden vært fokuserte på forestillinga. At de skulle prestere på scenen og yte sitt beste for publikum.


– Tror du dere kommer tilbake til Tromsø?

– Jeg er overbevist om at vi kommer tilbake, svarer Filin kontant.

– Danserne trivdes godt, de likte responsen fra publikum. Jeg er sikker på at de kommer hit med glede dersom de blir invitert igjen.

– Var du selv fornøyd med danserne dine?

– Ja, jeg må innrømme det, svarer Sergei Filin med et smil om munnen.

Se glimt fra forestillingen her:

Bolsjoj for første gang i Tromsø

– Gode samtaler

– Jeg har aldri sett noe så rått før. Dette er bare helt fantastisk. Det er helt enestående. Dette er den største kulturelle opplevelsen jeg har hatt, var noen av kommentarene fra publikum.

De fikk se utdrag fra det beste den verdensberømte balletten har å by på: Blant annet Tornerose, Svanesjøen, Le Corsaire, Spartacus, Le Talisman, Diamonds og Don Quijote. Nordnorsk symfoniorkester stod for det meste av musikken.

Da kompaniet avsluttet med et spesialinnøvd nummer med toner fra Edvard Grieg og Dovregubbens hall, stod jubelen i taket.

At det kan bli flere muligheter til å se Bolsjoj i Tromsø er ikke utenkelig, skal vi tro styreleder i Nordlysfestivalen, Roar Dons.

– Det er allerede fine samtaler, og vi tenker langsiktig, både vi i Nordlysfestivalen og Bolsjoj, så jeg tror vi har mye å snakke om og ta videre etter dette, sier Dons.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, ganget med ti, forteller avtroppende festivalsjef Ulf Jensen.

Bolsjoj-dansere

Tornerose var en av ballettene publikum fikk utdrag fra.

Foto: Turi Enoksen / NRK