Hopp til innhold

Vil ikke legge ned en eneste av sine 11 flyplasser

Åpningen for å legge ned flyplasser møter sterk motstand i Finnmark.

Vadsø lufthavn

Finnmark har 11 flyplasser, men ingen å legge ned, ifølge stortingspolitiker Kåre Simensen (Ap). Her fra Vadsø lufthavn.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fylkesåd for samferdsel i Finnmark, Kåre Simensen.

Kåre Simensen (Ap).

Foto: Rune Berg / NRK

Ingen har flere flyplasser i forhold til innbyggertall enn Finnmark. Hele 11 flyplasser betjener fylket med 75.000 innbyggere.

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) fra Finnmark vil ikke legge ned noen av dem. Han liker ikke oppdraget fra regjeringen til Avinor om å vurdere endringer i flyplasstrukturen i landet.

– For oss i Finnmark er flypassene viktige. De siste dagers uvær viser at flyplassene er viktige for beredskapen, og for mulighetene å komme seg til og fra, sier Simensen.

Ap-politikeren viser til de lange avstandene til sykehus. At flyplassene er dyre i drift mener Simensen spiller mindre rolle.

– Vi har også et samfunnsmessig regnskap å ta vare på, minner han om.

Flyplasser Finnmark

Ikke i Finnmark

Nyvalgt leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, har ingenting imot at Avinor nå skal vurdere flyplassene i landet.

– Det er fint å se regjeringen i arbeid, og at man jobber med nasjonal transportplan, sier han.

I likhet med Kåre Simensen mener han imidlertid at flyplassene i Finnmark er viktige, og at det er mer aktuelt å legge ned andre steder i landet.

– Avstandene i Finnmark er betydelig, og flyplassene er viktige i en sikkerhetssituasjon, sier han.

Større flyplasser

Frank Bakke Jensen

Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Nils Henrik Måsø

Høyres stortingspolitiker Frank Bakke-Jensen mener det blir feil å starte diskusjonen med hvilke flyplasser som kan legges ned.

– Det er altfor tidlig å si, og en feil tilnærming til saken. Man må heller spørre om er det plasser hvor det kan utbedres veier, eller om det er andre måter å flytte personer og frakt på. Et annet spørsmål er om det er mulig å forlenge rullebaner slik at det kan øke konkurransen. Større fly kan gi billigere billetter, sier Bakke-Jensen.

– Men Finnmark har 11 flyplasser, er det et for høyt antall?

– Tallet betyr ingenting, men evnen til å flytte personer og frakt. Man kan ikke si at vi trenger åtte flyplasser, dermed basta, og så lage kartet, svarer Bakke-Jensen.