Nakne finner åpner seg i badstua

Svette og avkledde i badstua renser den finske mannen både seg selv og sjelen. Nå får «Fortellinger fra saunaen» premiere i Norge.

Dokumentaren «Fortellinger fra saunaen» er en reise gjennom de tusen badstuers land og gir et nært og usminket portrett av finske menn i et svettende fellesskap.

Nakne snakker de rett fra hjertet om kjærlighet, døden, fødsel og livet. De gråter, ler og slår hverandre med bjørkeris til dampen fra badstuovnen.

– Nærværet og dypet i følelsene deres når en grense der det nesten er intolerabelt for betrakteren å se på. «Fortellinger fra saunaen» avslører mennenes nakne sjeler på en uvanlig familiær og poetisk måte, heter det i filmomtalen.

Hyllet av kritikerne

Den som sier at menn ikke skal gråte bør se «Fortellinger fra saunaen», som burde bli sett i en badstue, slik at de lett flau kan bortforklare sine tårer.

Variety

«Fortellinger fra saunaen» er laget av Joonas Berghäll og Mika Hotakainen.

Filmen er finnenes Oscar-kandidat for beste utenlandskspråklige film, og spås å bli en hit av Variety.

– Den som sier at menn ikke skal gråte bør se «Fortellinger fra saunaen», som burde bli sett i en badstue, slik at de lett flau kan bortforklare sine tårer, skriver det anerkjente tidsskriftet og frykter noe av filmens budskap kan bli utvannet i møte med amerikansk nakensensur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Morsom og rørende

Steam of life

BBC har satt «Fortellinger fra saunaen» på sin liste over 20 filmer som får deg til å gråte. Filmen beskrives som en slags finsk versjon av «Heftig og begeistret».

Foto: Okotober Oy

Den finske dokumentarfilmen kom ut i 2010 og har allerede rukket å vunnet flere priser, blant annet Millenium Award i Warsawa og dokumentarfilm-prisen på Nordiske Filmdager i Lübeck.

På Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) får den en time og 22 minutter lange dokumentaren Norgespremiere, mens fra 21. januar er den på norske kinoer.

En morsom og rørende film som definitivt kommer til å falle i smak hos publikummet, mener festivalsjef Martha Otte i TIFF.

TIFF går fra 18. til 23. januar, og er Norges største filmfestival.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.