Hopp til innhold

Nå står mørketidshimmelen i brann

Torsdag morgen viste himmelen i Nord-Norge for alvor hvorfor mange kaller mørketida for fargetid.

Denne uka gikk mange steder i Troms og Finnmark inn i mørketida, og med det er det igjen tid for lange «soloppganger» og «solnedganger» like under horisonten og et vakkert fargespill på himmelen.

Bildet øverst i artikkelen er tatt fra taket på NRK-bygget i Tromsø.

Men det var ikke bare i Tromsø at det flammet på himmelen.

Bla deg gjennom albumet for å se noen av bildene fra Nord-Norge våre følgere har delt med oss på Facebook

Og du kan følge med på lyset gjennom dagen via vårt nettkamera på taket av NRK-huset.

Mørketid er den tiden der sola er under horisonten hele døgnet. Men det betyr ikke at det er mørkt hele døgnet. Torsdag startet mørketida i Tromsø, ifølge oversikten til Værvarslinga i Nord-Norge.

mørketidshimmel

Vakkert fargespill over store deler av himmelen.

Foto: bernt olsen / nrk

Mørketid eller fargetid?

De fleste stedene i Norge der det er mørketid, vil det gjennom hele perioden være noen timer med tilnærmet dagslys hver dag.

Disse timene er gjerne preget av fantastisk fargespill på himmelen ved klarvær, og dagslyset har et blålig skjær. Dette er årsaken til at mørketida av mange kalles fargetida.

– Årsaken til at vi får dette vakre fargespillet er at sola står så lavt på himmelen. Når den ligger under horisonten, så må den gå gjennom mye «tykkere» luft før den treffer skyene, enn den gjør når den står høyt på himmelen. Dette fordi lufta nærmere bakken er mye mer oksygenrik. Det er dette som skaper det røde fargespillet, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen til NRK.

Han viser til at vi ser det samme med midnattssola som er rød når den ligger lavt ned mot horisonten.

– Årsaken til at fargespillet varer såpass lenge, er at jorda krummer seg. Dermed går sola like under horisonten i en lengre periode. Nå er det snakk om rundt fire timer i Tromsø, mens det ved juletider er rundt én time med dagslys, sier Robertsen.

Mange deler sine bilder med oss på Instagram med emneknaggen #nrknordnytt. Vil du også få ditt bilde med i galleriet, men bruker ikke Instagram?

Last det opp her:

Laster innhold, vennligst vent..

Mørkt hele dagen

I Tromsø er det mørketid fra 27. november til 15. januar. I Harstad forsvinner sola 2. desember. I Hammerfest og Nordkapp går de inn i mørketida henholdsvis 22. november og 20. november.

I Svolvær er det mørketid fra 7. desember til 5. januar.

I Norge er mørketida lengst på Svalbard. I Longyearbyen varer mørketida fra 26. oktober til 16. februar, og her viser ikke sola seg i selve byen igjen før 8. mars.

På Svalbard er det en periode på rundt to måneder der det faktisk er helt mørkt hele døgnet.

Mørketid (og midnattssol) har en astronomisk forklaring. Det kommer av at jordaksen heller i forhold til den banen jorda beveger seg rundt sola i.

Dermed vil områder nær nordpolen ha mørketid om vinteren, mens områder nær sydpolen har midnattssol:

Se oversikt over når det er mørketid i Nord-Norge på Yr.no.

#nrknordnytt:

Laster innhold, vennligst vent..