Hopp til innhold

Mutert virus påvist hos britisk militære i indre Troms

Målselv kommune fikk fredag bekreftet at to prøver som er tatt av britiske mannskaper er positiv med mutert variant. Kommunen har innført smitteverntiltak. Kommuneoverlegen mistenker at flere soldater er smittet.

Britisk soldat skal testes for korona.

Alle de utenlandske soldatene i Nord-Norge har blitt testet ved ankomst.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Dette var ikke helt uventa. Vi har håndtert britisk personell som har vært smittet, som om det var det muterte viruset. De britiske styrkene har sittet lengre enn de ti lovpålagte dagene i karantene, og de har vært gjennom flere runder med testing, sier kommuneoverlege Vidar Bjørnås i Målselv.

Han mener det ikke er noen grunn til å frykte smitte ut til lokalbefolkningen.

Det var ti koronasmitta soldater med i den første troppen som kom til Norge for å delta i vinterøvelsen. Ingen av disse ti hadde det muterte viruset.

– Så kom det en ny tropp for åtte dager siden, og det er de som har hatt det muterte viruset med seg. Det er en begrenset andel som er infisert av dette, og vi har god kontroll over situasjonen, sier kommuneoverlege Vidar Bjørnås i Målselv.

Til sammen var det seks personer som testet positivt i denne troppen. Bjørnås regner derfor med at det vil komme beskjed om at også de fire andre smitta har det muterte viruset.

Han betegner likevel situasjonen som oversiktlig. Det har ikke vært kontakt mellom norsk og britisk personell siden britene ankom Norge.

Kom med fly til Norge

Bjørnås sier Målselv kommune har vært forberedt på at vinterøvelsen kunne føre til at det kom smitte til kommunen. Han beskriver samarbeidet med Forsvaret som veldig godt.

De berørte mannskapene isolert, og smittesporing er gjennomført på et tidligere tidspunkt.

De to smittede var med på et fly fra Storbritannia som kom til Norge 21. januar. Det var cirka 120 personer om bord. De har sittet i karantene siden de ankom Norge.

– De forblir i karantene, mens det legges planer om hvordan disse styrkene skal tilbake til sine hjemland, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Erling Nervik, til Forsvarets forum.

I en pressemelding fra Hæren bekrefter de smitten, og at samtlige av de samtidig ankomne britiske soldatene fortsatt sitter i innreisekarantene, isolasjon og karantene og har ingen kontakt med andre.

– Dette håndterer Hæren og Målselv kommune. Det er den korte kommentaren forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gir til NRK.

Skulle delta på militærøvelse

Soldatene skulle være med på øvelsen Joint Viking som ble avlyst tirsdag på grunn av frykt for koronasmitte.

Mens pandemien herjet over store deler av verden og koronaviruset muterte, kom 3000 utenlandske soldater denne måneden til vintertrening i Nord-Norge. Flere advarte mot øvelsen.

– Forsvarets oppdrag er å stå operativt. Det innebærer å ta inn vernepliktige og å trene med allierte, også under en pandemi, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen den gangen.

Som forventet

Lederen ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge er ikke forundret over at det mer smittsomme viruset er påvist hos utenlandske soldater i indre Troms.

– Dette er ikke overraskende i det hele tatt, siden det muterte viruset lenge har sirkulert i England, sier Gunnar Skov Simonsen.

Det er på avdelingen han leder de undersøker samtlige koronatester som tas i Troms og Finnmark. Hver uke sendes om lag ti prøver til Folkehelseinstituttet som detaljundersøker og eventuelt påviser den muterte varianten av viruset.