Museet skal bygges på Mack-tomta

Det nye Tromsø Museum – Universitetsmuseet, skal bygges på den såkalte Mack-tomta, sør i Tromsø sentrum. Det offentliggjorde Kunnskapsdepartementet i formiddag.

Tromsø Museum

Her står de på den nye museums tomta. Fra venstre: Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant (H), Anne Husebekk, rektor ved UIT og Lena Aarekol, direktør ved Tromsø Museum.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Dette betyr et løft både for Tromsø Museum, Universitetet og ikke minst for byen. Det sier stortingsrepresentant for Høyre i Troms, Kent Gudmundsen.

Gammel drøm

Tromsø Museum har lenge ønsket seg nytt bygg. Dagens museumsbygg sør på Tromsøya er fra 1961, og i ferd med å gå ut på dato. Det er trangt om plassen og elendige forhold for oppbevaring av museets omfangsrike samling.

Vinteren 2016 sa regjeringen endelig ja til nybygg, og satte av 1,5 milliarder til prosjektet. Museet selv ønsket nybygg på en allerede regulert tomt på campus i Breivika, men regjeringen satte som krav at det nye museet skulle bygges i sentrum.

Flere tomter har vært vurdert, deriblant vertftstomta ved brua, ei kommunal tomt på Strandveien, samt ei tomt på sjøsiden av Hålogaland Teater. Til slutt stod det mellom verftstomta og Mack-tomta, og det var altså tomta ved Mack som gikk seirende ut.

Gleder oss

– Dette betyr mye for universitetet, sier rektor Anne Husebekk. Dette vil gi oss muligheter som vi hittil ikke har hatt. Nå kan lage utstillinger som det ikke har vært mulig å få til i det gamle museumsbygget.

Også ordfører Kristin Røymo i Tromsø sier at dette er en gledens dag.

– Det er helt fantastisk at vi skal få et nytt museum midt i byen. Det skal jo bygges på et gammelt industriområde, som nå er under omforming. Og det er viktig at selve bygget blir av høy kvalitet og framstår som et signalbygg, sier Røymo.

– Dersom alt går etter planen, kan byggingen av det nye museumsbygget starte i 2020, sier Kent Gudmundsen.

– Pengene vil være klare når planene er klare, sier han.