Derfor legger Koppinen trolig opp

Møt TIL-kapteinen på hjemmebane. – 80 prosent sikkert at jeg gir meg etter sesongen.

SE VIDEO!

Familien Koppinen ved middagsbordet

Familien Koppinen ved middagsbordet, fra venstre; Marianne, Miika, Daniel (7) og Vanessa (10).

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Avgjørelsen er ikke endelig tatt. Men etter snart 15 sesonger i norsk fotball – og over 300 seriekamper for Tromsø og Rosenborg – går det mot slutten for Tromsø-kaptein Miika Koppinen (36).

– Jeg har ikke sagt dette til noen, men prosentvis er sjansene 80 prosent for at jeg legger opp, sier Miika Koppinen til NRK i denne episoden av «Veien TILbake», NRK Troms sin nettserie om Tromsø Idrettslag i 2014.

Miika Koppinen om sesongen og om framtida.

I denne videoen møter du Miika Koppinen blant annet i Spania før sesongen, under trening på SATS og med familien i leiligheten på Reinen i Tromsdalen. Her røper TIL-kapteinen at han trolig legger opp etter sesongen. Foto/redigering: Gunnar Grindstein

– Hvorfor går det mot at du gir deg?

– Fotballen tar veldig mye tid fra familien. Alle helgene er opptatt. Totalsituasjonen. Pluss at den fysiske biten ... Jeg har vondt ganske ofte. Og man har lyst å ha et liv også etter fotballen, forklarer Koppinen.

Familien gleder seg

I den romslige leiligheten på Reinen i Tromsdalen bor familien Koppinen. Miika (36), kona Marianne (42), og ungene Vanessa (10) og Daniel (7).

Marianne, som er fulltids sykepleierstudent og i tillegg jobber som boligstylist, legger ikke skjul på at hun ser fram til den dagen mannen legger fotballskoene på øverste hylle i den innerste boden.

– Han må gi seg når det er riktig. Og det er kun han som vet når det er riktig. Og så vet jo Miika hva vi mener. Men det er hans avgjørelse, sier Marianne Koppinen.

Miika og Marianne Koppinen

Miika og Marianne Koppinen har vært sammen i 13 år etter at det møttes på en såkalt «blind date». De giftet seg i 2009.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Jeg ser fram til at vi kan gjøre ting som andre folk. At vi kan gå inn i ei helg sammen, sier fruen i huset.

Også barna, som begge går på Reinen skole og spiller fotball på fritida, ser fram til den dagen der pappa ikke lenger er profesjonell fotballspiller.

– Da kommer han til å bli å være mye hjemme. Og da blir det bedre, sier Vanessa – og lillebror Daniel er skjønt enig.

Kokk på hjemmebane

Koppinen selv er klar over hva resten av familien mener. Og glad for at han har fått så mye støtte hjemmefra i løpet av alle sesongene i TIL og Rosenborg.

– Uten Marianne har jeg ikke kunnet gjøre det jeg har gjort. Og ikke kunnet prestere like godt som jeg kanskje har gjort i årevis. Hun og ungene er de viktigste brikkene i mitt fotball-liv, det er det ingen tvil om, sier Koppinen.

Kokken Koppinen

Miika Koppinen liker å lage mat på hjemmebane. Da vi var på besøk, stod helstekt ytrefilet av svin på menyen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Både han og kona hjelper ungene med leksene. Middagen deler herr og fru Koppinen på å lage. Denne mandagen er det Miika skal helsteke ytrefilet av svin. Marianne ordner salaten.

– Jeg liker å lage mat, sier Miika Koppinen – og viser oss en stabel av kokebøker.

Svinefilten brunes i stekepannen, før den settes inn i ovnen. Ungene hjelper til med å dekke på.

Kokken er fornøyd med en lett rosa farge på svinefileten.

Lite fotball-snakk rundt bordet

Rundt middagsbordet er det ikke TILs opprykkskamp det snakkes om, selv om 0-1-tapet for Kristiansund ble diskutert lenge på Alfheim på formiddagen.

Men Koppinen tar ikke skuffelsen over tre tapte poeng med seg hjem til familien.

– Jeg tar tap med fatning. Og når jeg kommer hjem, prater jeg ikke om fotball – hvis jeg ikke blir spurt. Det er fint å komme hjem til kona og ungene, de følger ikke så veldig mye med. Så da kan vi snakke om andre ting, sier Koppinen.

Han har spilt de to siste kampene etter en lang periode ute av laget. Litt for mange kamper i vår gjorde at kroppen sa nei i sommer.

– Vi har fortsatt gode muligheter til å rykke opp. Vi trenger kanskje tre seire til for å klare det, men vi går får å vinne alle de fem kampene vi har igjen, sier Koppinen.

Hyller Koppinen

På Alfheim har Koppinen en høy stjerne både blant medspillere og i støtteapparatet.

– Han er et unikum, fastslår æresmedlem og materialforvalter Bjørn Steinar Johansen.

– Han har spilt i så mange år. Og enda klarer å fullføre nesten en hel kamp. Det er nesten et mirakel – så mye som han har vært skadet, sier mannen som ordner utstyret for «Gutan» i forbindelse med trening og kamper.

Her er oversikten over Miika Koppinens karriere i norsk fotball etter overgangen fra finske Jaro foran 2000-sesongen:

– En levende legende. En finsk bauta, sier Hans Norbye.

Sjekk hva Norbye og åtte andre i TIL sier om Koppinen i videoen under:

Hør hva ni i TIL mener om Miika Koppinen.

Hør hva de sier om Miika Koppinen; Hans Norbye, Steinar Nilsen, Thomas Drage, Truls Hallen, Bård Flovik, Remi Johansen, Magnus Andersen, Bjørn Steinar Johansen og Jonas Johansen. Mobilfoto/redigering: Gunnar Grindstein

Trener Steinar Nilsen har spilt sammen med Koppinen. Nå er han sjefen hans.

– En ledertype som setter standarden både i treningsarbeidet og ikke minst i forhold til kamp, sier Nilsen.

Scoret mot Chelsea

Nå er det kanskje slutt snart. Da har Koppinen mye han kan se tilbake på. Som for eksempel scoringen som Rosenborg-spiller mot Chelsea på Stamford Bridge i Mesterligaen høsten 2007.

– Det er sånt man aldri glemmer, sier finnen, som på en dødball sendte RBK i ledelsen mot Chelsea. Kampen endte 1–1.

Se scoringen her:

Miika Koppinen scorer mot Chelsea i Mesterligaen i 2007.

Her er Kveldsnytt-innslaget fra 18. september 2007 da Miika Koppinen scoret og ga Rosenborg ledelsen 1–0 mot Chelsea på Stamford Bridge i Mesterligaen. Noen dager senere var Chelsea-manager José Mourinho ferdig i klubben.

Etter tre år på Lerkendal returnerte Koppinen med familien til Tromsø. Da var de blitt fire, sønnen Daniel ble født i Trondheim. En periode var også hunden «Frøya» (fransk bulldogg) en del av familien, men den måtte avlives i sommer.

– Det var tungt, veldig tungt, sier Koppinen, som pleide å ha hunden med seg på Alfheim.

På fotballkamp med Daniel og Vanessa

Miika Koppinen på fotballkamp med sønnen Daniel. Datteren Vanessa, som også spiller på Reinen, er med som tilskuer.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Hva han skal finne på etter fotballkarrieren, er Koppinen enda usikker på. Trener på toppnivå blir han neppe. Nå er han assistenttrener for Reinen-laget sønnen spiller på.

– Jeg har hatt noen samtaler med folk jeg kjenner godt. Det blir nok noe innenfor marked og salg. Men hvilken bedrift, eller type jobb, det vet jeg ikke ennå. Jeg har noen garn ute, så får vi se hva det blir, slutter Miika Koppinen.

Se bildene våre lesere har sendt inn med emneknagg #nrkTILbake:

Laster innhold, vennligst vent..