Hopp til innhold

Mistet et viktig møtested i brannen

– Skolen med flerbrukshus var vårt eneste møtested i bygda, og nå er det borte, fortviler Elli-Marja Kultima. Hun har bodd i Kilpisjärvi over 30 år. Kilpisjärvi skole i Enontekio i Nord-Finland brant ned til grunnen søndag.

Kilpisjärvi skole i Enontekio i Nord-Finland

Skolen ble brukt som forsamlingshus for alle i bygda.

Foto: Nordfinsk Redningstjeneste / Privat

Heldigvis ble ingen skadd i brannen.

– Bygget var i god stand selv om det var nesten 30 år gammelt. Der hadde vi vår kirke, helsestasjon, festlokaler og gymsal. Alt foregikk på skolen, sier Elli-Marja Kultima.

– En katastrofe for skoleelevene og hele bygda

Hun håper skolen kan bruke grensevaktens ledige lokaler til undervisning i mai måned. I Finland starter sommerferie i skolene allerede i slutten av mai, så da får kommunen litt tid på seg før skolen begynner til høsten igjen.

Elli-Marja Kultima

– En trist dag for alle, sier Elli-Marja Kultima

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

-Nå må vi bare finne ut hva i all verden vi skal gjøre. Dette var fryktelig trist for oss alle i Kilpisjärvi, sier Kultima.

Det var en stor og veldig populær isfiskekonkurranse på stedet. Nærmere 10 000 mennesker hadde funnet veien til Kilpisjärvi. Det ble naturligvis trangt om plassen og arrangøren med frivillige mannskaper måtte spre parkeringen over hele Kilpisjärvi.

Det var godt merket at sikkerhetsavstand til andre biler og bygninger skulle være fire meter. En bobil som sto parkert ved veggen til barneskolen, fikk trolig kortslutning i det elektriske anlegg og begynte å brenne. Hele bygningen med barneskole og flerbrukshus brant altså ned.

Glad det ikke gikk menneskeliv tapt

Vakthavende brannsjef fra Laplands redningstjeneste, Pekka Väliheikki, sier til NRK, at det var 48 personer og en katt inne i bygningen da alarmen gikk kl. 5.30 på morgenen finsk tid. Alle ble evakuert raskt og ingen fikk brann- eller røykskader.

Personene ble tatt hånd om i restauranten ved butikken av førstehjelpsgruppa . Det ble ingen personskader, men fire personer mistet alt de eide i brannen. Imens jobbet røykdykkerne for å sjekke at ingen var blitt igjen i den brennende bygningen.

Ikke nok ressurser for storbrann

Brannsjef Pekka Väliheikki, sier at selv om de hadde en brannenhet på stedet på grunn av det store isfiskearrangementet, var de sjanseløse mot en så stor brann.

-Vi fikk hjelpemannskaper fra Muonio, Hetta, Karesuando og Skibotn, og hadde til slutt sju brannslukningsenheter og 20 brannmenn på stedet. Men brannen var så eksplosiv at vi kunne ikke redde bygningen. Skolen var et trebygg, og denbrant helt ned, dessverre, sier Pekka Väliheikki.

Kilpisjärvi skole i Enontekio i Nord-Finland

Alle reddet seg ut da Kilpisjärvi skole i Enontekio i Nord-Finland brant ned til grunnen.

Foto: Nordfinsk Redningstjeneste / Privat

Politiet etterforsker nå hvorfor bobilen tok fyr, på nåværende tidspunkt har vi ikke noen sikker svar på hva som skjedde, sier vakthavende brannsjef Pekka Väliheikki.

Han takker norske brannmannskaper for godt samarbeid.

-Nå holder vi på med etterslukkingsarbeidet. Det har vært en veldig hektisk natt, sier Väliheikki.