– Reker dumpes og selges ulovlig

Reker dumpes og selges ulovlig i Varangerfjorden, mistenker Fiskeridirektoratet. Nå får fiskerne meldeplikt

REKEFISKE

Det er stadig flere som fisker reker i Varangerfjorden. Nå blir det mer kontroll med fisket. Illustrasjonsfoto

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Fiskeridirektoratet har innført meldeplikt for rekefiskerne i Varangerfjorden i Øst-Finnmark. Dette fordi de mistenker at enkelte fiskere dumper små reker, samt at noe av rekesalget også gjøres svart.

Hermod Larsen (H)

Hermod Larsen.

Foto: Kaspar Fuglesang

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet i Finnmark, Hermod Larsen, sier de etter tips har måttet ta tak i problemet.

– Vi har fått rapporter om at småreker blir kastet ut av enkelte båter. Det er forbudt. Vi har også fått rapporter om svart salg, noe som også er forbudt. Vi har derfor satt i verk noen tiltak, sier Larsen.

Meldeplikt

Regiondirektøren syns det er veldig gledelig at rekefiskerne er tilbake i Varangerfjorden, og man har derfor valgt å være fleksibel i forhold til landing av fangsten. Rekefiske er ikke kvoteregulert og derfor ikke et satsingsområde. Men nå skjerpes kravene til fiskerne

– Vi har innført meldeplikt som gjør at båtene må melde fra hvor de kommer med fangsten slik at vi kan være til stede og sjekke de faktiske forhold. Når du selger over en såkalt kaisalgsdispensasjon, så skal du ha godkjente vekter og det skal være et system for rapportering til Råfisklaget, som er de som har oppgjør for fiskerne, sier Larsen.

Arne Pedersen

Arne Pedersen.

Foto: Nils Henrik Måsø

Støtter tiltak

Enkelte rekefiskere holdes nå spesielt under oppsikt, men foreløpig har ingen blitt anmeldt for ulovlige forhold. Arne Pedersen, leder i Kystfiskarlaget, ser ingen problemer med at rekefiskerne, som de fleste andre, må melde fangst til direktoratet.

– I den grad det eksisterer en ukultur, så tror jeg en oppmerksomhet via en meldeplikt vil bedre situasjonen, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Varangerfjorden» i nytt vindu