Hopp til innhold

24 politistillinger står fremdeles på Storskog – ressursmangel i resten av fylket

Det er misnøye internt i politiet i Finnmark med måten politimester Ellen Katrine Hætta disponerer ressursene.

Ellen Katrine Hætta

Politimester i Finnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta, får kritikk for disponeringen av ressurser. Hun sier at det vil være i strid med regelverket å flytte på politistillingene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I fjor fikk politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta 24 ekstra midlertidige stillinger til Kirkenes for å håndtere asylsituasjonen på Storskog. Stillingene får hun beholde ut året, selv om politiet ikke tror på noen ny asylsituasjon.

For en måneds tid siden fikk politimesteren vite at hun kan disponere stillingene som hun vil. Likevel blir politifolkene værende i Sør-Varanger.

NRK kjenner til at det flere steder i Finnmark politidistrikt er stor misnøye med hvordan politimesteren disponerer ressursene.

– Utrykningstid på to timer eller mer

– Det blir et paradoks for oss at de 24 stillingene skal være plassert en annen plass, mens vi opplever at vi i de nærmeste to månedene har for lite folk, sier plasstillitsvalgt hos politiet i Honningsvåg, Runar Elde.

Runar Elde

Plasstillitsvalgt hos politiet i Honningsvåg, Runar Elde, sier at de kunne treng de ekstra politistillingene i Honningsvåg.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / NRK

Han understreker at han ikke vet noe om forutsetningene for å flytte de 24 ekstra-stillingene, men ser et prekært behov for dem i Honningsvåg. I sommermånedene er det mange turister, og mens helse og brann i kommunen skal være dimensjonert for 10.000 innbyggere, er politiets beredskap mindre.

– Det gjør at Nordkapp-samfunnet i perioder i sommer vil stå uten beredskap. De som skal løse akutte politioppdrag kommer fra Lakselv eller andre steder, da har man en utrykningstid på to timer eller mer, sier Elde.

– I strid med regelverk

Politimester Hætta har vurdert om de ekstra ressursene i øst kunne flyttes på, men har konkludert med at det blir vanskelig.

– Seks måneder inn i et år er det vanskelig å gjøre noe med det. Vi har allerede tilsatt i de stillingene.

Og fordi folk allerede er tilsatt med visse vilkår føler Hætta seg låst. Det vil være en svært problematisk personalpolitikk å flytte dem.

–Man kan ikke si at personen den ene dagen har oppmøte i Hasvik, og neste dag i Nordkapp. Det er i strid med alt av regelverk, sier hun.

Utfordrer politimesteren

Øyvind Lorentzen

Lokallagleder i politiets fellesforbund, Øyvind Lorentzen

Foto: Liv Inger Somby / NRK

I politiets fellesforbund ønsker man en mest mulig fornuftig bruk av ressursene. De har man ikke konkludert med at Hætta prioriteter feil, men lokallagsleder Øyvind Lorentzen utfordrer Hætta til å prøve.

– Sånn som situasjonen er jobbmessig for nyutdannede politifolk nå, så tror jeg faktisk de ville vært villig til å flytte på seg bare for å få en jobb, sier han.

Politimesteren skulle egentlig få ni ekstra faste stillinger i år, da politidirektoratet fordelte 347 nye stillinger landet over. Det fikk hun ikke, på grunn av de midlertidige stillingen. Det mener Lorentzen er svært beklagelig.

– De stillingene som vi ikke fikk fordi vi fikk de 24 midlertidige tror jeg kunne utgjort en stor forskjell.

– Vi håper at vi skal få de ni stillingene en gang, kanskje neste år, sier Hætta.