Mener amerikansk superradar i Stillehavet kan havne i Finnmark

Amerikanske eksperter mener denne testradaren for det kontroversielle amerikanske rakettforsvaret skal flyttes fra Kwajalein i Stillehavet til Etterretningstjenestens stasjon i Vardø.

Grand Base Radar Prototype

Russiske myndigheter vil helt sikkert benytte alle muligheter for å protestere, sier seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet, Pavel Baev. Foto:www.army.mil

Foto: www.army.mil

Både den tidligere CIA-analytikeren Allen Thomson og fysiker og seniorforsker ved Cornell University, George N. Lewis, mener det er gode grunner til å mene at radaren vil bli flyttet fra Stillehavet, til Vardø i Finnmark.

Allan Thomson peker på at radaren i Stillehavet er teknisk egnet til å gjennomsøke store områder for å oppdage interkontinentale raketter, noe som radaren Globus II, som ble plassert i Vardø i 1999, ikke er egnet til.

– Sannsynlig

I en epost støtter George N. Lewis synspunktene.

At dette handler om å flytte radaren på Kwajalein, GBR-P, virker for meg veldig sannsynlig. Den kan trolig flyttes uten de samme store kostnadene som ved å bygge en helt ny radar. Radaren i Stillehavet er nå plassert under en duk lik lerretsduken brukt i illustrasjonen av den nye radaren som den norske Etterretningstjenesten har frigitt.

Radarsystemet Lewis nevner, Ground Based Prototype, GBR-P, i Stillehavet, er brukt i tester av det amerikanske rakettforsvaret mot interkontinentale raketter. Som en del av president George W. Bush sin plan for et rakettforsvar i Europa skulle radaren flyttes til Tsjekkia, men planen ble skrinlagt.

– Viktig bidrag for USA

En pressemelding fra Etterretningstjenesten om den nye radaren sier ingenting om samarbeidet med USA og tilknytning til det amerikanske rakettforsvaret.

Det ble i mars kjent at USA skal bygge en ny radar i Vardø.

Den er første gang omtalt i Forsvarsdepartementets budsjettforslag til Stortinget for 2013-2014. Der blir det klart at radaren skal fungere sammen med Globus II.

Blant annet tidligere statssekretær i det amerikanske Forsvarsdepartementet Philip E. Coyle, har slått fast at Globus II gir viktige bidrag til det amerikanske rakettforsvaret.

Russland varsler gjengjeldelse

Utbyggingen av det amerikanske rakettforsvaret er en viktig grunn til det anstrengte forholdet mellom Russland og USA. Russland frykter at USA skal kunne bruke atomvåpen, uten at Russland skal kunne gjøre det samme.

Andrey Kulikov

Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden i Norge.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I en epost skriver Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden at det er opp til norske myndigheter å kommentere kapasitet, tekniske data og «den sanne hensikten» med den nye radaren.

Det må bemerkes at Russland i årevis har fremhevet det faktum at missilforsvarsarkitekturen som har blitt satt på plass av Washington sammen med sine NATO-allierte rett ved den russiske grensen, kan utgjøre en trussel mot våre kjernefysiske strategiske styrker. Dette kan føre til et sammenbrudd av paritetet (jevnbyrdighet, red anm), og det vil kreve gjengjeldelsestiltak for å gjenopprette balansen.

Det er beklagelig at våre vedvarende argumenter mot etableringen av dette destabiliserende systemet i Europa, ikke ble hørt.

Forsvarsdepartementet skriver i en e-post at det ikke er noen forandringer av oppgaver, og at det ikke er noen endringer i samarbeidsavtalene med USA. Departementet kunne tirsdag ikke bli intervjuet om saken.