Mange ser barn som sliter fordi foreldre drikker

– Grip inn, sier organisasjonen AV-OG-TIL.

Barn og alkohol

Organisasjonen AV-OG-TIL mener voksne må si fra oftere hvis de tror barn sliter fordi familie drikker for mye.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

En undersøkelse viser at nesten 10 prosent av innbyggerne har lagt merke til barn som sliter fordi foreldre eller familiemedlemmer drikker for mye. Dette er et veldig høyt tall mener daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen.

– Vi bør ta en kikk på oss selv og se om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe disse ungene. Det finnes mange som går rundt med en familiehemmelighet som er alt for tung å bære for små skuldre.

Ta magefølelsen på alvor

Undersøkelsen som er gjort av Ipnos for AV-OG-TIL, og over 5000 personer er spurt.

I Troms og Nordland viser tallene at 12 prosent av innbyggerne har lagt merke til barn som sliter fordi foreldre eller familiemedlemmer drikker for mye.

Kari Randen

Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen oppfordrer voksne til å ta ansvar og melde fra.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Kari Randen sier folk må ta magefølelsen på alvor dersom man ser at barn sliter. Erfaringer viser at det for dem som har vokst opp i hjem med et høyt alkoholkonsum er vanskeligst å vite at mange vet, men ikke sier noe, forklarer Randen.

– Det man kan gjøre er å snakke enten med barnet og høre om han eller hun har det greit. Eller ta kontakt med foreldrene og si at man er bekymra, sier hun.

Rusuke

Det finnes ingen klare kjennetegn på barn som sliter med dette, men noen tegn man kan være på vakt etter.

– Noen blir stille, forsiktig og veldig tilpasningsdyktig. Eller at de blir veldig utagerende. Mange har også problemer med å konsentrere seg, fokusere på skolehverdagen eller det som skjer på trening fordi de er bekymra for dem der hjemme, forklarer Randen i organisasjonen AV-OG-TIL.

Denne uken har NRK Super "rusuke". De sette søkelyset på dette for at barn som opplever det skal vite at de ikke er alene, og at andre skal lære.

Nyheter fra Troms og Finnmark