Finnbiff er for mange kjent som en matrett, men navnet refererer egentlig bare til reinkjøtt som er skåret i tynne strimler. Ferdig skavet reinkjøtt, med navnet «finnbiff» ble først lansert i Norge i 1972.
40 år etterpå mener tidligere sametingspresident og samisk språkprofessor, Ole Henrik Magga, at det er på tide å kvitte seg med navnet.
– Det er både villedende og har en dårlig klang. Finnbiffen er ikke laget av finn. Den er laget av reinkjøtt. Vi sier eksempelvis oksebiff om biffen fra okse, sier Magga til avisa Sagat.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Burde tenkt mer på navnet i forkant
Arnstein Stensaas hos Stensaas reinsdyrslakteri på Røros var med på å lansere reinkjøtt i strimler i Norge på 70-tallet. Da hadde svenskene allerede gjort stor suksess med produktet «finnbiff».
– Å skave opp reinkjøttet var en flere hundre år lang tradisjon hos samene.
Han forteller at folk også assosierte produktet med samer.
– Folk spurte oss om hvilken «finn» vi hadde skavet opp i dag. Vi burde tenkt mer på dette i forkant, men nå tok det ikke lang tid før det ble navnebytte, sier Stensaas til Sagat.
«Finn» et negativt begrep
I dag kaller noen produsenter strimlet reinkjøtt for reinskav mens andre bruker navnet finnbiff.
Språkprofessor Magga viser til at begrepet «finn» om samer, i dag har en negativ klang i ørene til mange samer.
– Det er derfor flere gode grunner til å endre navnet på «finnbiff», sier Magga.
- LES OGSÅ:
Ligner på små hvalfinner
Markedsansvarlig i Varanger vilt AS, Ken Albert Abrahamsen, ser ikke noe galt i å bruke navnet« finnbiff».
Han kjøper ikke sammenligningen med oksebiff.
– Oksebiff er biff i ett helt stykke, mens finnbiffen er skav. Stykkene ligner på små finner, som på hvalen. Derfor er det dekning for navnet, mener han.
- SULTEN?