Mæland orienterer om Store Norske-situasjonen

Oslo (NTB): Den siste tiden har det vært forhandlinger om en krisepakke til gruveselskapet Store Norske på Svalbard. Torsdag kveld har næringsministeren innkalt til pressekonferanse.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Store Norske Spitsbergen Kulkompani har bedt om et kriselån på nesten en halv milliard kroner for å refinansiere det heleide datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG).

– Det er tett dialog mellom partene, men fortsatt ingen avtale om finansiering, sa styreleder Annette Malm Justad i Store Norske Spitsbergen Kulkompani til NTB tirsdag.

For en måned siden sa Justad at situasjonen for selskapet er svært alvorlig, og at styret siden november har vurdert om det er forsvarlig å holde driften i gang.

Dersom staten som eier av Store Norske Spitsbergen Kulkompani sprøyter inn kapital i selskapet, må det fremlegges en proposisjon som kan bli behandlet av Stortinget i løpet av våren 2015.

Det er den svært lave kullprisen som har skapt SNSGs betydelige likviditetsutfordringer. Kullselskapet har bare i løpet av vinteren gjennomført betydelige kostnadskutt, og nær 100 medarbeidere har måttet forlate selskapet. Ifølge selskapet er kullvirksomheten tatt ned til det laveste aktivitetsnivået som er mulig uten å stanse driften helt.

Selskapet opplyste før påske at arbeidet med å redusere kostnadene fortsetter, og at dette vil også innebære ytterligere bemanningsreduksjoner.