Hopp til innhold

Mads Gilbert gir bort nesten 1 million

Legen gir bokinntektene sine som en jubileumsgave til Palestina-komiteen.

Mads Gilbert

Tromsø-lege Mads Gilbert i Gaza i 2008.

Foto: Hatem Moussa / Ap

Denne helgen feirer Palestinakomiteen i Tromsø 40 år, og i den anledning oppretter overlege og Palestina-aktivist Mads Gilbert et fond for komiteen.

«Tromsøfondet Rettferd for Palestina–Justice for Palestine», er navnet, og pengene skal først og fremst gå til stipender for unge helsearbeidere fra Palestina og Norge.

– Stipendet skal gjøre at norsk og palestinsk ungdom kan dra til hverandres land for å studere levekår og samfunnsforhold. Spesielt ønsker jeg at unge palestinske helsearbeidere skal kunne ta videreutdanning i Norge, slik at vi kan dele kompetansen vår og lære av de palestinske erfaringene. Det sier Mads Gilbert til NRK.

Vil styrke vennskapsbåndene

Gilbert bidrar med en grunnkapital på 900 000 kroner. Dette er pengene han har tjent på salget av boken Øyne i Gaza, som han skrev med kollega Erik Fosse i 2009.

Les også: Leger med bok om Gaza

Intensjonen har hele tiden vært å donere inntektene til Palestina-komiteen, og nå var tiden inne, ifølge Gilbert selv.

– Jeg ønsker at pengene skal styrke vennskapsbåndene mellom nordmenn og palestinere. Palestinerne sier at solidaritetsarbeidet gjør at de ikke føler seg alene i en veldig vanskelig hverdag. Føler de seg alene, er det lett å miste håpet.

– Tromsø et merkevarenavn i Midtøsten

Mads Gilbert har vært medlem av Palestinakomiteen siden 1967.

Han roser engasjementet i Tromsø, både fra Palestina-komiteens lokallag og andre organisasjoner i byen.

– Tromsø er et merkevarenavn i Gaza, Libanon og på Vestbredden, fordi Palestina-komiteen har vært så utrettelige i sitt arbeid. Arbeidet til komiteen og til Vennskap Tromsø-Gaza har blitt lagt merke til internasjonalt, sier Gilbert.

– Ungdommen er fremtiden

Stipendene vil bli delt ut årlig til ungdom i begge land. Gilbert holder foredrag om Gaza for unge i hele landet og opplever et stort engasjement for Palestina-konflikten.

– Det er viktig å videreutvikle ungdommens engasjementet, slik at vi sikrer et varig solidaritetsarbeid de neste 40 årene. Ungdommene er fremtiden, og må ta over når vi gamlingene ikke kan lenger, sier Mads Gilbert.

Les også: Oslo-avtalen: 20 år uten fred

Les også: Stor optimisme på giverlandsmøte

Flere nyheter fra Troms og Finnmark