Etter 12 hektiske døgn ved Al-Shifa sykhuset i Gaza kom
. Israel nektet journalister adgang til Gaza, og de to legene ble derfor verdens vitner til det som skjedde.Nå har de skrevet bok om det de opplevde.
Boka kommer om en uke.
Foto: Foto/omslag: Mads Gilbert/Gyldendal Norsk Forlag– Det er vår plikt som leger å fortelle hvilke forhold pasientene våre lever under, og hvis forholdene skaper sykdom, så må vi arbeide med samfunnsforholdene som skaper sykdom, sier legen.
I februar ble de
for å ha gitt en enestående øyenvitneskildring fra krigen og grusomhetene.Boka oversettes
– Vi må gi de stemmeløse stemme, vi må bidra til at denne fortellingen kommer ut. I tillegg ønsker vi å gi et innblikk i hva moderne krig er – vi er vant til å se det på tv eller presentert i kolonneform på nyhetene, men vi vil få frem menneskenivå, på familienivå, forteller Gilbert.
Nå kommer boka «Øyne i Gaza», basert på det som skjedde i disse hektiske døgnene. Forlaget Gyldendal er svært stolt av å ha kapret de to inn i ’sin stall’ og beskriver utgivelsen som ”den viktigste boka dette året”. Den kommer også ut som hovedbok i Den norske boklubben, er trykket i et førsteopplag på 25 000 og skal oversettes til svensk, engelsk og arabisk.
Lang erfaring i Midt-Østen
Gilbert dro for første gang på solidaritetstjeneste som lege til Beirut i 1981, og har besøkt Gaza og Vestbredden en rekke ganger i årene siden 1989, både som lege, i undervisning og som vennskapsarbeider.
Bare i år har han vært seks ganger i Gaza, han har forelest på flere universitet i USA og Midt-Østen, og skal blant annet på en lang forelesningsrekke i Canada i vinter.