Hopp til innhold

Stor optimisme på giverlandsmøte

NEW YORK (NRK): Det er ny optimisme i fredsprosessen mellom palestinerne og Israel. Dette kan være begynnelsen på en fredsavtale, sier Espen Barth Eide.

Palestinas finansminister Shukri Bishara (til venstre) snakker med Israels etterretningsminister Yuv

Palestinas finansminister Shukri Bishara (til venstre) snakker med Israels etterretningsminister Yuval Steinitz under giverlandsmøtet. Utenriksminister Espen Barth Eide og EUs utenrikssjef Catherine Ashton i bakgrunnen.

Foto: Jason DeCrow / Ap

I natt møtte tungvektere opp på møtet i Ny York for å gi sin støtte til Giverlandsgruppen – i det som omtaltes som en kritisk periode for Midtøsten.

– Vi har hatt et veldig godt møte, men mye viktigere enn det er at vi opplever at det er en helt annen tro på at det kan være mulig denne gangen, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK etter møtet i natt.

Begynnelsen på en fredsavtale

Det var ingen som skrev ut sjekker under det tre timer lange møtet her i New York og palestinerne ble nok en gang bedt om å rydde opp økonomisk i eget hus og holde budsjettene.

Men det er en optimisme i korridorene selv om europeerne ikke vil øke sine palestina-budsjetter og golfstatene har varslet Norge, som leder giverlandsgruppa AHLC, at de ikke vil fortsette å betale for Israels okkupasjon.

– Det kan være dette året vi ser en begynnelse på en fredsavtale og da gjelder det å påse at den palestinske økonomien blir med over kneika, sier Eide.

USAs utenriksminister John Kerry ga en presentasjon av hvordan det går med fredsforhandlingene.

– De israelske og palestinske forhandlerne har møttes i hemmelighet sju ganger de to siste månedene og USA kommer til å intensivere dialogen, sa Kerry.

Israel letter på restriksjonene

Israels statsråd for strategiske saker, Yuval Steinitz, kunngjorde på pressekonferansen etter givermøtet at Israel kommer til å lette på noen av restriksjonene på Vestbredden og Gaza.

Nye arbeidstillatelser for 5000 palestinere, forlenget åpningstid på Allenby-broen som palestinerne på Vestbredden må bruke for å komme seg inn og ut, mer vann og noen typer bygningsmateriell blir også tillatt.

– Dette har vært en meget suksessfull runde med møter. Jeg håper vi kan ta med oss det gode videre, fortalte finansminister Shukri Bishara fra Palestina.

Han styrer en økonomi med en gjeld på over 500 millioner dollar. De er helt avhengige av den økonomiske støtten fra giverlandsgruppen. Et konkret beløp fra donorene ble ikke bestemt i dag, men Eide sier alle ble oppfordret til å øke sin støtte.

– Samtidig kom det også et tydelig løfte fra den nye palestinske regjeringen om at de ønsker å holde god orden i eget budsjett og gjøre sin del av jobben. Man må møtes på halvveien, forklarer Eide

Samtidig konkurrerer Syria, den humanitære krisa og en kommende gjenoppbygging, om penger som settes av til Midtøsten.

– Det er det en stor bekymring for. Med den akutte nøden og de akutte behovene vi ser i Syria, så kan det hende at en del av pengene som ville godt til dette prosjektet går til Syria, og det er forståelig. For der snakker vi om at mennesker dør i stor skala noe som tross alt ikke er tilfellet i Israel og Palestina. Men på en annen side så opplever vi at drama i Syria faktisk i noen grad bringer partene her sammen. At det er en større erkjennelse for at de enten kan bevare den freden de nå har eller de kan bli dratt med ned i dragsuget i en del av den dype krisen som er i regionene. Og slik jeg opplever det så mener begge parter at det er bedre å samarbeide, og det er det som gjør meg optimistisk.

Giverlandene forsikret også palestinerne om at de står klare til å hjelpe om de blir enige om en fredsavtale med Israel.

20 år

Det er gått 20 år siden giverlandsgruppen for Palestina ble opprettet etter Oslo-avtalen i 1993. Den palestinske finansministeren fortalte i kveld at han forstår at den økonomiske støtten snart vil ta slutt.

– Tiden er ikke lenger på vår side. Vi kan ikke forvente at våre donorer skal fortsette med dette for alltid. Nettopp derfor må vi finne en god politisk løsning. Det skylder vi våre barn, barnebarn og oldebarn, sa Bishara.

Giverlandsgruppens mål er å sikre økonomisk grunnlag for oppbygningen av en palestinsk selvstyreenhet. EU, USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er blant de største giverne. Norge gir årlig nesten 250 millioner kroner i budsjettstøtte til Palestina.

SISTE NYTT

Siste nytt