Isbjørnene må svømme i flere døgn for å føde

Isbjørnbinner må svømme i flere dager for å finne hi når de skal føde.
Forskere mener at smelting av havis vil føre til færre isbjørn i årene framover.

Havissmeltinga får store konsekvenser for isbjørnene. Isbjørnbinner må svømme opp mot 300 kilometer for å finne hi når de skal føde. 
Forskere mener at smelting av havis vil føre til færre isbjørn i tiden framover.

Lite sjøis gir isbjørnbinnene rundt Svalbard utfordringer.

– Dersom vi går 20–30 år tilbake i tid, brukte det å være sjøis inn til Svalbard, alt etter når på året det var. I de senere år har det ofte vært fritt for is rundt Svalbard, sier Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt.

Normalt holder isbjørnene seg på sjøisen. Men når de skal i hi for å føde, har de en lang og slitsom reise foran seg.

Vi hadde ei binne i høst som svømte fem døgn i strekk for å komme seg i hi nord på Svalbard. Det er klart, det koster mye for en bjørn.

Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt

Før i tiden kunne isbjørnbinnene gå tilbake til øyene hvor de gikk i hi. Nå må de som regel svømme langt for å komme seg tilbake til Svalbard for å føde.

En svømmetur på opp mot 300 kilometer kan være kritisk for isbjørnbinna som skal føde unger.

Bruker opp fettreservene

Isbjørnen skal ligge i hi i rundt fem måneder, uten mat. Dersom hun må bruke mye energi på å svømme til land, har hun mindre næring igjen til å investere i ungene, dersom hun i det hele tatt klarer å få fram unger.

– Klarer binna det, er nok ungene mest sannsynlig mindre i størrelse enn normalt når de blir født, siden de ikke har så mye næring å gå på. Det blir vanskeligere for dem å overleve, sier Aars.

En annen utfordring for bjørneungen er binnas prioriteringer.

– En binne i sin beste alder vil som regel klare seg ganske greit, selv om hun opplever et dårlig isår. Men hun passer først og fremst på seg selv, så ungene er det første som ryker, hvis det blir for lite næring, sier Aars.

Isbjørnunge

Flere isbjørnunger kan bli født i mindre størrelse enn normalt på grunn av lite næring.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Det blir verre

Aars mener videre at isbjørnens fremtid er truet. De som forsker på sjøis og klima hevder det blir dårligere og dårligere forhold for bjørnen i årene som kommer.

– Mest sannsynlig vil vi komme til en terskel hvor isbjørnen vil gi opp med å prøve å komme seg til Svalbard. Da vil de heller gå over til Frans Josefs land. Det kan fungere i noen år, men i verste fall vil man få de samme problemene der som man har på Svalbard i dag, sier Aars, som likevel tror isbjørnen rundt Svalbard vil klare seg. Enn så lenge.

– Bjørnene har store utfordringer, men de vil klare seg greit fordi de er tilpasningsdyktige. Men vi vet ikke hvor smertegrensen går for disse bjørnene og ting tyder jo på at forholdene blir dårligere og dårligere i årene framover.

Isbjørnbinna Frost er hovedpersonen i denne fantastiske filmen, "Dronning uten land", fra Svalbard. Den prisbelønte naturfotografen Asgeir Helgestad har fulgt binna og ungene hennes gjennom flere år, og har sett hvordan isen smelter under potene hennes.

Se dokumentaren «Dronning uten land», om isbjørnbinna Frost, som blir lidende når sjøisen forsvinner.