Hopp til innhold

Lover kamp mot skolekutt i millionklassen

Troms fylkeskommune må foreta store økonomisk kutt. Elevrådsleder på Nord-Troms VGS håper de slipper unna.

Troms fylkeskommune

Pia Svensgaard, fylkesrådsleder i Troms, varsler kutt i den videregående skolen. Elevrådsleder ved Nord-Troms VGS, Stian Bakkevoll, sier at de skal kjempe for å beholde skolen sin.

Foto: Petter Strøm, NRK/Privat

– Vi har allerede store problemer med mange elever som ikke fullfører videregående skole. På skolen vår har vi mange elever som kommer langveisfra. Skolen vår er viktig for å gi distriktsungdommen et tilbud, sier Stian Bakkevoll, elevrådsleder ved Nord-Troms videregående skole, til NRK.

Nordlys skriver at Troms fylkeskommune må kutte totalt 395 millioner kroner innen utgangen av 2017.

– Til neste år må vi ta inn 80 millioner kroner, i 2015 må vi spare inn 106 millioner, 100 millioner i 2016 og 109 millioner i 2017, sier Pia Svensgaard, fylkesrådsleder i Troms, til avisen.

Hardest vil det gå ut over samferdsel og de videregående skolene i fylket.

– Dersom det blir aktuelt å legge ned skolen vår blir vi nødt til å ta opp kampen for å forhindre det, sier Bakkevoll.

Ingen skoler er trygge

– Vi er nødt til å ta en ny gjennomgang av skolestrukturen. I realiteten betyr det at vi må ta stilling til hvilke skoler vi skal beholde og hvilke som må vekk, sier Svensgaard til avisen.

Hun ønsker ikke si noe om hvilke skoler som er i faresonen.

– Vi må ha en ordentlig prosess på dette. Men jeg er jo klar over at det uansett vil føre til politisk storm. Vi er imidlertid forpliktet til å bringe budsjettene våre i balanse, sier fylkesrådslederen videre.

Nordlys hevder likevel at skolene på Skjervøy, Sjøvegan, samt Breivang i Tromsø står i faresonen.

Stian Bakkevoll er tydelig på hvilke konsekvenser en nedleggelse av Nord-Troms VGS kan føre til.

– Det er klart at det vil føre til økt fraflytting fra distriktet. Jeg mener politikerne har litt enkelt for å kutte i distriktene, mest sannsynlig fordi det rammer et mindretall, sier han.

Samferdselsoverraskelser

Årsaken til det store merforbruket er ifølge Pia Svensgaard knyttet til investeringer i og driften av samferdselsoppgavene i fylket.

– For eksempel har drivstoffprisene økt med elleve prosent, mens vi bare får kompensasjon for tre prosent, sier hun til avisen.