Hopp til innhold

Samene kan få en president som ikke kan samisk

Willy Ørnebakk (Ap) kan bli ny sametingspresident om to år, men han kan ikke snakke samisk. – Presidenten må kunne kommunisere med sitt folk, mener tidligere sametingspresident.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap) kan bli sametingspresident, men snakker ikke samisk. – Et språkkrav vil ekskludere store deler av den samiske befolkningen, mener han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Spørsmålet om sametingspresidenten må snakke samisk eller ikke har blitt relevant etter at sittende president Egil Olli (Ap) nå har varslet sin avgang etter valget i 2013. En av de heteste kandidatene som ny president, Willy Ørnebakk (Ap), snakker nemlig ikke samisk.

Ørnebakk selv mener diskusjonen rundt en ikke-samisk-talende president er interessant.

– Det synes jeg er interessant, og den debatten burde vi ta. Det man har hørt er at det er forventninger til at det bør være slik, sier han.

Ørnebakk mener at alle må ha rett til å stille som presidentkandidat. Store deler av den samiske befolkningen kan bli utelukket om språket blir et krav.

– Ja det er en virkelighet. Hvis man stiller krav til språkkompetanse, så ekskluderer man de som ikke har den kompetansen.

– Alle samer bør kunne bli president

Han får støtte fra forsker Ánde Somby, som mener alle med stemmerett i sametingsvalget bør kunne bli president.

– Jeg mener at alle som oppfyller vilkårene til å stå i det samiske manntallet er gode kandidater, sier Somby.

Må kunne kommunisere med sitt folk

Ole Henrik Magga

Ole Henrik Magga

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Språkforsker og tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga, mener man må kunne forvente at en sametingspresident snakker ett av de samiske språkene. For Magga handler ikke dette om retten til å være politiker, men folkets rett til å kommunisere med sine politikere.

– Man må huske på at Sametinget er et organ for folket. Sametinget er ikke til for politikerne. Det er for alle i det samiske samfunnet. Derfor er det viktig at de som har samisk som førstespråk kan prate med dem på Sametinget på sitt språk.

– Mener vi alvor med samisk, at det er viktig, så må politikerne vise det i praksis, sier Magga.

En fordel, men ikke noe krav

Sven Roald Nystø

Sven-Roald Nystø

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Tidligere sametingspresident Sven-Roald Nystø mener det vil være en fordel å snakke samisk, men han vil ikke reagere på en president som kun snakker norsk.

– Jeg har ingen merknader til det. Det representerer også den språksituasjonen som er blant samene. Men det er en meget stor fordel for en president å kunne samisk, men ingen absolutt krav etter min mening.

– Vil bli en ny situasjon uansett

Aps Willy Ørnebakk mener at dette ikke først og fremst er en norsk – samisk diskusjon.

– Sametingspresidentene vi har hatt frem til i dag har behersket nordsamisk. En president som snakker noe annet, det være seg lulesamisk, sørsamisk eller norsk, vil skape en ny situasjon som nok vil vekke sterke meninger, sier Ørnebakk.

Sametinget, plenum

Sametinget

Foto: Dan Robert Larsen / NRK