Hopp til innhold

Lover flere barnehageplasser

Striden rundt barnehagetilbudet for samiske barn i Alta kan bli løst.

Barnehage
Foto: NRK

Samisk foreldrenettverk i Alta oppfordrer Arbeiderpartiet og Norske samers riksforbund til å stoppe kranglingen om inntaksbestemmelsene.

Velger ut barn etter partiboka

Sektorleder for barn og unge i Alta kommune, Per Hindenes, sier kommunen ønsker å finne en praktisk løsning i barnehagesaken.

-Er det behov for flere plasser, kan vi da gjøre noe for å øke tilbudet, øke antall plasser for samiske barn, sier Per Hindenes.

Favoriserte medlemmer

Den private samiske barnehagen i Alta har møtt sterk kritikk fra Arbeiderpartiets sametingsgruppe for å prioriterere medlemmer av Norske samers riksforbund ved inntak til barnehagen.

Mange samiske barn står på venteliste for samisk barnehageplass i Alta.

Roger Skarvik i samisk foreldrenettverk tror saken best kan løses uten partipolitisk krangling.

-Jeg synes jo den typen krangel og diskusjon skaper splid. Det er mange som reagerer på at man knytter barnehageplass mot medlemskap i et politisk parti som NSR, sier Skarvik.

Men han mener samtidig at dette ikke er den debatten som er viktigst:

- Jeg mener det er vels så viktig om det i Alta kommune gis et stort nok tilbud i forhold til hvor mange samiske unger som kunne tenke seg samisk barnehageplass. Jeg tror at saken løser seg hvis vi bare har en god dialog fremover med kommunen, sier Roger Skarvik.

Lover et tilbud

Leder for avdeling for barn og unge i Alta Kommune, Per Hindenes, lover et samisk barnehagetilbud dersom det er behov for det.

-Vi ser i første rekke dette i forhold til det neste hovedopptaket i mars neste år. Alta kommune er positiv til å imøtekomme foreldrenes ønsker. Det skulle bare mangle, vi er til for innbyggerne våre, sier Per Hindenes.