Lene Marlin nominert til pris for sin åpenhet

Tromsø-artisten Lene Marlin er nominert til Plan Norges Jentepris, for sin åpenhet om psykiske lidelser.

Lene Marlin

Tilbakemeldingene har stått i kø etter at hun fortalte at hun hadde det så vondt at hun ønsket å ta sitt eget liv. Nå er hun nominert til Jenteprisen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Jenteprisen går til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å bedre situasjonen for jenter i Norge eller internasjonalt. Prisen deles ut hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

«Lene Marlin stod fram og skapte debatt om psykiske lidelser og stigma omkring dem», heter det i nominasjonen.

Tromsø-jenta Lene Marlin stod åpent fram i en kronikk i Aftenposten med at hun hadde hatt psykiske problemer og forsøkt å ta sitt eget liv. Saken fikk massiv medieomtale og hun mottok et vell av støtteerklæringer og ros for å sette en viktig sak på dagsorden.

– Ønsker å løfte fram ildsjeler

Lene Marlins oppsiktsvekkende kronikk har versert i nyhetene og i sosiale medier helt siden den ble kjent.

Olaf Thommessen

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, sier at Jenteprisen går til en person eller organisasjon som har gjort en innsats for å bedre situasjonen for jenter.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Det finnes dessverre jenter i Norge som ikke får oppfylt alle sine rettigheter. Med Jenteprisen ønsker vi å løfte fram ildsjeler og organisasjoner som arbeider for å stoppe krenkelser mot disse jentene og som bidrar til at alle jenter sikres beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Plan Norge mener Lene Marlin sin åpenhet er spesielt aktuell da det den siste tiden har vært fokus på at mange unge blir syke i jakten på det perfekte.

– Håper vi kan inspirere andre til å støtte arbeidet

Lene Marlin og de andre nominerte til Jenteprisen 2014 vil vurderes av en jury ledet av Knut Storberget. Med seg i juryen har Storberget blant annet idrettsutøver Birgit Skarstein og tidligere seksjonsleder i Politiet Hanne Kristin Rohde.

– Prisen er viktig fordi den gir oppmerksomhet til arbeidet for å sikre alle jenters rettigheter, som beskyttelse mot vold og overgrep. Dette er en sak jeg brenner for, og med prisen mener jeg vi kan inspirere andre til å støtte dette arbeidet, sier Storberget.

Han har selv vært en pådriver i arbeidet for å stoppe vold mot kvinner, både i Norge og internasjonalt gjennom «UNITE to End Violence against Women».

På listen av andre nominerte er blant annet Safia Abdi Hassen, som fredag blir slått til ridder av første klasse av St. Olavs Orden, for sitt arbeid for kvinner og barns livskvalitet. Blogger Susanne Kaluza er også nominert for å ha satt søkelys på abort og reservasjonsrett.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Lene Marlin.