Tror «kjendiseffekt» kan redde liv

Fagsjefen i Psykologiforeningen tror Lene Marlins åpenhjertige kronikk om hennes selvmordsforsøk vil ha en positiv effekt. – Kjendiseffekten har noe å si, sier Anders Skuterud.

Lene Marlin

ÅPEN: Lene Marlin har skrevet en åpenhjertig kronikk om at hun prøvde å ta selvmord flere ganger i løpet av ungdomsårene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Anders Skuterud

PRESS: Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener presset mot kjendiser er større enn hva folk tror.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I går kveld gikk artisten Lene Marlin ut med den sjokkerende historien om hvordan hun flere ganger prøvde å ta sitt eget liv gjennom de turbulente ungdomsårene.

I en åpenhjertig kronikk publisert hos Aftenposten forteller hun hvordan forventningspresset og tomheten etter å ha opplevd så stor suksess nesten kostet henne livet.

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natten», skriver Marlin i Aftenposten.

Kjendiseffekt

Fagsjef i psykologforeningen, Anders Skuterud, uttalte i forbindelse med Robin Williams-selvmordet for en snau måned siden at presset mot kjendiser er enormt.

Han tror slike bekjennelser fra profilerte figurer har en positiv effekt.

– Ja, jeg tror det er bra. Det er fortsatt adskillig stigma rundt dette med selvmord. Det at folk kan kjenne seg igjen i en som er profilert kan både gi en lettelse og en følelse av at dette også kan skje med folk som gjør det veldig bra, sier Skuterud til Kulturnytt.

– Hva har det å si at hun er såpass kjent?

– Det har en effekt. For da skulle en være så veldig lykkelig. Da blir det enklere å skjønne at sine egne problemer også kan forstås, sier Skuterud.

Roser budskapet

– Vi journalister er ofte varsomme med å borre i slike saker. Kan dette også ha en negativ effekt?

– Ja, det tror jeg. Men det vi mennesker trenger er håp. Når man kommer inn i en depresjon kommer det angst, fortvilelse, som gjør at livet ikke blir verdt å leve.

– Det budskapet hun først og fremst har er at man må holde ut, for det er verdt det. Det tenker jeg er et veldig fint budskap. Jeg vil ikke spekulere i noen negativ effekt.

Verst for jenter

Skuterud tror presset mot jenter er ekstra kraftig i dag. Han tror det er mange unge kvinner som ikke føler de klarer å leve opp til hverken egne eller andres forventninger.

– Det er spesielt mange jenter som sliter med å leve opp til samfunnets krav, men først og fremst egne krav.

Han tror at disse to faktorene sammen kan føre til at man ender opp i en posisjon der selvmord er eneste utvei.

– Dette smelter sammen, og så kan man begynne å gruble på om man egentlig er god nok. Så tar dette overhånd, og da kan man gå helt i svart.

Kulturstrøm

 • Første trailer for «Breaking Bad»

  Netflix har sloppe den første traileren for «El Camino: A Breaking Bad Movie» som kjem i oktober. Filmen følgjer historia til rollefiguren Jesse Pinkman etter siste sesong av den populære TV-serien. Filmen er skriven og regissert av Vince Gilligan, som også er mannen bak serien.

 • DiCaprio med Amazonas-støtte

  En ny miljøorganisasjon kalt «Earth Alliance», støttet av Leonardo DiCaprio, lover fem millioner amerikanske dollar i bistand til Amazonas, tilsvarende 44 millioner norske kroner. Pengene skal gå til å støtte regnskogen som brenner.

 • Sju menn tente meir enn Scarlett

  Den amerikanske skodespelaren Scarlett Johansson er verdas best betalte kvinnelege skodespelar for andre året på rad, ifølge Forbes. Det siste året tente ho rundt 500 millionar kroner. Dermed har ho framleis sju menn framfor seg på lista. På toppen tronar Dwayne «The Rock» Johnson, som tente over 800 millionar kroner det siste året.

  Scarlet
  Foto: Valerie Macon / AFP