Tror «kjendiseffekt» kan redde liv

Fagsjefen i Psykologiforeningen tror Lene Marlins åpenhjertige kronikk om hennes selvmordsforsøk vil ha en positiv effekt. – Kjendiseffekten har noe å si, sier Anders Skuterud.

Lene Marlin

ÅPEN: Lene Marlin har skrevet en åpenhjertig kronikk om at hun prøvde å ta selvmord flere ganger i løpet av ungdomsårene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Anders Skuterud

PRESS: Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener presset mot kjendiser er større enn hva folk tror.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I går kveld gikk artisten Lene Marlin ut med den sjokkerende historien om hvordan hun flere ganger prøvde å ta sitt eget liv gjennom de turbulente ungdomsårene.

I en åpenhjertig kronikk publisert hos Aftenposten forteller hun hvordan forventningspresset og tomheten etter å ha opplevd så stor suksess nesten kostet henne livet.

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natten», skriver Marlin i Aftenposten.

Kjendiseffekt

Fagsjef i psykologforeningen, Anders Skuterud, uttalte i forbindelse med Robin Williams-selvmordet for en snau måned siden at presset mot kjendiser er enormt.

Han tror slike bekjennelser fra profilerte figurer har en positiv effekt.

– Ja, jeg tror det er bra. Det er fortsatt adskillig stigma rundt dette med selvmord. Det at folk kan kjenne seg igjen i en som er profilert kan både gi en lettelse og en følelse av at dette også kan skje med folk som gjør det veldig bra, sier Skuterud til Kulturnytt.

– Hva har det å si at hun er såpass kjent?

– Det har en effekt. For da skulle en være så veldig lykkelig. Da blir det enklere å skjønne at sine egne problemer også kan forstås, sier Skuterud.

Roser budskapet

– Vi journalister er ofte varsomme med å borre i slike saker. Kan dette også ha en negativ effekt?

– Ja, det tror jeg. Men det vi mennesker trenger er håp. Når man kommer inn i en depresjon kommer det angst, fortvilelse, som gjør at livet ikke blir verdt å leve.

– Det budskapet hun først og fremst har er at man må holde ut, for det er verdt det. Det tenker jeg er et veldig fint budskap. Jeg vil ikke spekulere i noen negativ effekt.

Verst for jenter

Skuterud tror presset mot jenter er ekstra kraftig i dag. Han tror det er mange unge kvinner som ikke føler de klarer å leve opp til hverken egne eller andres forventninger.

– Det er spesielt mange jenter som sliter med å leve opp til samfunnets krav, men først og fremst egne krav.

Han tror at disse to faktorene sammen kan føre til at man ender opp i en posisjon der selvmord er eneste utvei.

– Dette smelter sammen, og så kan man begynne å gruble på om man egentlig er god nok. Så tar dette overhånd, og da kan man gå helt i svart.

Kulturstrøm