Hopp til innhold

Grensehandlerne lar seg ikke skremme av svak krone

En svak kronekurs spiser opp mye av gevinsten ved grensehandelen. Det skremmer likevel ikke finnmarkinger fra å kjøre milevis for å handle i Finland.

Grensehandel

Kyrre Olsen fra Vardø tar av og til en tur for å handle i Finland.

Foto: Aslak Ballari

I den finske grensebygda Nuorgam er handlelystne nordmenn den aller største inntektskilden. Fra hele Øst-Finnmark reiser folk for å handle varer som er billigere i nabolandet.

Nesten en krone dyrere

Men i løpet av et drøyt halvår har handelen blitt langt mindre lukrativ økonomisk for nordmennene. For mens en euro kostet rundt 7,40 norske kroner for et år siden, har den nå steget til rundt 8,40.

Det gjør at grensehandlerne sparer langt mindre på å legge handleturen til Finland. Men dette ser likevel ikke ut til å skremme folk fra å ta turen over grensa.

– For å være ærlig har jeg ikke fått med meg at euroen har blitt dyrere. Men man drar nok hit av gammel vane, sier Tor Johansen fra Vadsø.

Lang kjøretur

Grensehandel

Tor Johansen fra Vadsø tenker ikke over sterk eurokurs.

Foto: Aslak Ballari

Han har sammen med en kamerat tatt den 170 kilometer lange kjøreturen tur retur Nuorgam for å handle. En annen som har dratt enda lenger er Kyrre Olsen fra Vardø. Og eller ikke han ser ut til å bekymre seg over dyrere varer.

– Overhodet ikke, jeg tenker ikke på det i det hele tatt. Det litt rimeligere her uansett, og så er det hyggelig med en liten tur. Derfor kjører vi hit av og til, sier han.

Kommer som før

Grensehandel

Matti Junttila jobber på K Marked i Nuorgam. Han merker ikke at kundene uteblir.

Foto: Aslak Ballari

Den svake kronen gjør at prisforskjellene på viktige lokkevarer som kjøtt, alkohol og bensin er blitt betydelig mindre. En handlekurv til 100 euro har i løpet av et år blitt om lag 100 kroner dyrere. Likevel er ikke handelsnæringen i Nuorgam bekymret for at de norske kundene skal svikte.

De ser ingenting til at kundene uteblir.

– Januar måned er uansett en stille måned, men i helgene er det fortsatt stor trafikk. Jeg tror ikke det kommer noen færre, sier Matti Junttila, som jobber på K Marked-butikken i bygda.

Nesten bare nordmenn

Rundt 90 prosent av kundene på butikken er nordmenn. Og selv om de fortsatt kommer strømmende håper ikke Junttila at den norske kronen vil holde seg svak.

– Det er ikke noe bra. Vi merker for eksempel at bensin og diesel ikke er noe særlig billigere her enn i Norge nå. For et år siden var forskjellen betydelig større, sier han, og legger til:

– Etter at den norske kronen ble svakere, merker vi at flere spør om prisen.

Politisk handling

Selv om både kundene og butikkene foreløpig ikke synes å bry seg, tror ekspertene at grensehandelen vil falle, dersom kursen på euro og svenske kroner holder seg sterk.

Sosialantropolog Runar Døving ved Norges Markedshøyskole har studert fenomenet grensehandel. Han mener mer enn ren økonomisk gevinst får folk til å dra på handletur.

– Det er også en slags politisk handling å reise over grensa for å handle. Da gir du regjeringen fingeren for at de tar alle pengene våre i skatter og avgifter. Men hvis man ikke lenger tjener på det, vil man etter hvert merke det såpass at handelen vil minke, sier han.

Men Døving mener finnmarkinger på handletur i Finland ofte er mindre sinte på staten enn østlendingene som drar til Sverige.

– Det som er interessant med grensehandelen i nord, er at den er mindre politisk enn i sør. Det virker som folk i nord er mer pragmatiske, mener forskeren.

Må handle stort

For finnmarkingene NRK treffer på handletur i Nuorgam er lavere priser hovedmotivasjonen for å ta turen. Og Vadsøværingen Tor Johansen tror fortsatt det er litt å spare, selv om den norske kronen er svak.

– Når man tar med bensinutgiftene fra Vadsø og hit så sparer du nok likevel noen hundre kroner. Men man må jo ta en større handel. Det nytter ikke å kjøpe et halvt kilo flesk og kjøre hjem igjen, sier han.

Grensehandel

Kjøttdisken er noe av det som trekker norske kunder til den finske grensebygda Nuorgam.

Foto: Aslak Ballari