Hopp til innhold

Lager verdens nordligste festival for kammermusikk

Arctic Chamber Music Festival i Longyearbyen går første gang av stabelen neste år, og med konserter i gamle gruver.

Prosjektgruppa for Arctic Chamber Music Festival

Festivalens prosjektstyre består av (fra venstre): Kim Holmén, internasjonal direktør Polarinstituttet, Leif Magne Helgesen, sokneprest, Roger Zahl Ødegård, Kultursjef Longyearbyen Lokalstyre, Sysselmann Kjerstin Askholt, Catharina Bilsbak, programsjef NOSO og Ronny Brunvoll, reiselivssjef Visit Svalbard. Tor Lægreid, direktør i NOSO, var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Aggie Peterson/NOSO.

Neste år får Longyearbyen sin egen festival for kammermusikk. Idéen kommer fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), som sammen med ei gruppe ildsjeler på Svalbard jobber med å realisere Arctic Chamber Music Festival.

– Vi gleder oss til å skape verdens nordligste kammermusikkfestival, sier prosjektleder Catharina Bilsbak.

Til daglig jobber hun som programsjef i NOSO, et orkester som ofte har konserter på Svalbard. Mandag hadde prosjektgruppa sitt første møte om den nye festivalen.

– Det arktiske og nordområdene er viktige for oss i kunstnerisk planlegging og programmering. Svalbard er det flotteste stedet å presentere kunsten og historien om nordområdene. I tillegg ser jo hele verden mot Svalbard, forteller Bilsbak til NRK.

NOSO på Svalbard

NOSO har flere Svalbardbesøk bak seg, her fra innspillingen av en musikkvideo.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Konserter i gamle gruver

Går alt etter planen, arrangeres den første Arctic Chamber Music Festival i november 2017. Men det blir ikke bare konserter i Longyearbyens kulturhus. Prosjektgruppa planlegger konserter i nedlagte gruve 3, i taubanesentralen og andre gamle gruveinstallasjoner, i Longyearbyens gallerier og i Svalbard kirke.

– Det kan hende at det også blir konserter ute, sier kultursjef i Longyearbyen, Roger Zahl Ødegård.

Ifølge Bilbak er ikke den tradisjonelle konsertsalen det helt riktige stedet å arrangere kammermusikkonserter.

– Vi skal ta klassisk musikk tilbake til der den opprinnelig ble spilt, på de uformelle arenaene der utøvere og publikum sitter tett på hverandre. Det blir også relativt korte konserter, for å utnytte alle de mulige konsertstedene i Longyearbyen, forteller Bilbak.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NOSO på Svalbard

Se video fra da NOSO besøkte Svalbard i 2014.

Musikere fra øverste hylle

Longyearbyen er et samfunn i endring. Den tradisjonelle gruvedriften går trolig mot slutten og det lille samfunnet med 2000 innbyggere trenger nye bein å stå på.

Økt turisme kan være et av alternativene. I dag får øygruppa hvert år besøk av drøyt 105 000 turister, men ifølge reiselivssjefen er det plass til flere. En musikkfestival med publikum og artister fra hele verden er midt i blinken.

– Vi trenger å utvikle oss som destinasjon. Longyearbyen vil alltid være et naturbasert samfunn, men det å skape nye opplevelser som kan styrke Longyearbyen spesielt og reiselivsproduktet generelt er viktig. Derfor er vi veldig positive til alle gode initiativer, sier Ronny Brunvoll til NRK.

Hvem som skal opptre på den første festivalen er ennå ikke bestemt, men NOSO ønsker å hente internasjonale musikere fra øverste hylle til Longyearbyen. Kjernen i festivalen blir imidlertid NOSO selv, i ulike besetninger. I tillegg skal andre kunstneriske aktører i Longyearbyen involveres.

I første omgang finansieres festivalen av orkesterets egen lomme, men planlegger å søke prosjektmidler etter hvert.

– Dette skal bli en viktig festival for Longyearbyen, for Svalbard og for klassisk musikk, sier prosjektleder Catharina Bilsbak.

Longyearbyen

Longyearbyen ble grunnlagt i 1906. 111 år senere får byen sin egen musikk for kammermusikk.

Foto: Ekseth, Ivar / NTB Scanpix