NRK Meny
Normal

Ut på prestisjefull turné

En av verdens mest prestisjefylte konsertscener innen klassisk musikk venter når Nordnorsk Opera- og symfoniorkester denne helga legger ut på turné. – Vi skal kline til, sier musiker Ingvild Maria Pettersen.

Nordnorsk Opera- og symfoniorkester på turné til Salzburg og Wien.

Bassist Ingvild Maria Pettersen er snart på tur til noen av verdens mest prestisjetunge scener for klassisk musikk.

Blant annet skal orkesteret ha konsert i Musikverein i Wien, mest kjent for den årlige nyttårskonserten som samler millioner av TV-seere.

Musikverein

Lørdag 18.april inntar Nordnorsk Opera- og symfoniorkester Den gyldne sal i Wiener Musikverein, der den årlige nyttårskonserten konserten holdes.

Foto: Clemens Pfeiffer/Wikimedia Commons

– Vi må prøve å være ganske uredde og bare kline til. Jeg skal tenke minst mulig på at dette er den salen flest nordmenn forbinder med nyttårskonsert, og heller tenke på at dette er en fantastisk sal å spille i, sier bassist Ingvild Maria Pettersen.

Turneen starter i dag med konserter i Bodø og Tromsø, men så går turen til Salzburg og Wien, som regnes for noen av de viktigste stedene for klassisk musikk. Dirigent Christian Lindberg gleder seg.

– Det er ikke noe som er finere eller mer prestisjefullt enn å ha konserter i disse salene. Å spille i Musikverein er alle musikers drøm, sier Lindberg.

Christian Lindberg

Nordnorsk Opera- og symfoniorkester og dirigent Christian Lindberg spiller til uka i til Salzburg og Wien.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Utsolgt

Nordnorsk Opera- og symfoniorkesterorkesteret (NOSO) har siden opprettelsen i 2009 jobbet målrettet for å få til en turné til Salzburg og i Wien. Tilsammen er det snakk om tre konserter i Saltzburg og én i Wien. Interessen er det ikke noe å si på, sier Lindberg.

– Vi skal spille fire konserter i Østerrike og alle er utsolgt!

Lindberg sier det er viktig at musikerne drar på turné utenfor landets grenser.

– Det viktigste for dette orkesteret er å virke i Nord-Norge. Samtidig skal vi presentere nordlendingene for musikk av høy internasjonal kvalitet. For å få til det må vi ut å prøve våre muskler. Vi må møte publikummet som har hørt Berlinfilarmonien og New York-filarmonien, sier Lindberg.

På programmet står blant annet Grieg og Tsjaikovski. I tillegg har de med en solo trompetist fra Venezuela.

– For oss musikere er det et kjempeløft. Vi blir gira, inspirert og vi skjerper oss litt ekstra. Dette kan vi leve lenge på, sier Ingvild Maria Pettersen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.