– Hvis Høyre visste om dette, så har de ført velgerne bak lyset

Kystpartiet i Alta reagerer sterkt på at Høyres ordførerkandidat er under gransking av Riksrevisjonen.

Rut A. Olsen

Leder i Kystpartiet i Finnmark, Rut Olsen, er sjokkert over Pedersen-saken.

Foto: Knut Åserud / FFK

Det er en uheldig sak for en ordførerkandidat. Det er ingen tvil om det.

Rut Olsen, Kystpartiet

– Dette er en sak som har vært fullstendig ukjent for oss i Kystpartiet. Det er ingen hyggelig nyhet, sier Rut Olsen, leder i Kystpartiet i Finnmark.

Torsdag morgen kunne NRK fortelle at Alta Høyres ordførerkandidat, Arnt Ivar Pedersen, blir gransket av Riksrevisjonen for jobben han gjorde da han arbeidet i Bufetat.

Kystpartiet kan bli avgjørende i hvem som skal styre Alta etter valget. De har 4 representanter inne, og kan stå i vippeposisjon når det skal velges ordfører.

– Har dere fortsatt tillit til Arnt Ivar Pedersen?

– Det er Høyre som har valgt ham som ordførerkandidat, så dette må de nesten rydde opp i selv, sier hun.

– Sjokkerende

Olsen forteller at hun synes saken er sjokkerende, og at hun ikke liker tanken på at Høyre har visst om saken i forkant av valget.

– Da synes jeg de har ført velgerne bak lyset, så jeg håper det er like nytt for dem som det er for Kystpartiet, sier Olsen.

– Kommer dere til å støtte ham som ordførerkandidat?

– Vi er preget av denne saken, og skal ha et medlemsmøte til uken hvor blant annet dette skal bli diskutert, men det er en uheldig sak for en ordførerkandidat. Det er ingen tvil om det, sier hun.

Han er ikke dømt ennå

Anne Karin Olli, Leder Finnmark Høyre

Fikk vite under valget

Anne Karin Olli

Leder i Finnmark Høyre, Anne Karin Olli.

Foto: Høyre / NRK

Anne Karin Olli, leder i Finnmark Høyre, forteller til NRK at de ikke visste om saken før Arnt Ivar Pedersen ble ordførerkandidat.

– Nei, ikke da han ble ordførerkandidat. Men ut i valgkampen har jeg visst at det har gått rykter. Høyre hadde da et møte med Arnt Ivar Pedersen, og ble informert om dette, sier Olli.

– Men når han har fått alvorlige merknader fra riksrevisjonen, gått ut over sine fullmakter og i tillegg har store betalingsanmerkninger i sin privatøkonomi, er dette forenlig med jobben som ordfører?

– Lokallaget er suverene i å avgjøre sin ordførerkandidat, og de har bestemt at de skal gå videre med ham. Det forholder jeg meg til, sier lederen for Finnmark Høyre.

Støtter Pedersen som menneske

Arnt Ivar Pedersen

Arnt Ivar Pedersen granskes av Riksrevisjonen for hans tidligere arbeid hos Bufetat.

Foto: Privat

Hun forteller at Finnmark Høyre kommer til å stille seg til disposisjon for Alta Høyre, og støtte Arnt Ivar Pedersen som menneske i denne saken.

– Han er ikke dømt ennå. Jeg tror man må være forsiktig med å trekke slutninger for tidlig. Finnmark Høyre blander seg ikke opp i dette, men kommer til å være sparringpartner for Alta Høyre i denne saken, sier fylkeslederen.

Arnt Ivar Pedersen fortalte tidligere til NRK at han stiller seg helt uforstående til saken, og sier det ikke har vært hans myndighetsområde.