Omkjøring: 370 kilometer - via Finland

Kjøreturen mellom Nord-Troms og Vest-Finnmark blir tre ganger så lang etter at et vogntog kjørte seg fast på fjellovergang.

omkjøring finland

Bilister må kjøre den blå ruta om Kautokeino og Finland for å komme fra Nord-Troms til Finnmark, så lenge E6 (rød rute) er sperret.

Foto: Google maps / NRK

Det var litt før klokka ni tirsdag morgen at det kom melding om at et vogntog sperret veien på Kvænangsfjellet i Nord-Troms.

Dermed ble E6, den eneste veien som kobler Nord-Troms og Vest-Finnmark sperret.

– Status er at veien fremdeles er stengt. Fordi det må sendes inn en mobil kran, vil den trolig ikke åpne før klokken 21, sier Roar Falck Hansen hos veitrafikksentralen til NRK like etter klokka 13.

Store problemer på veiene

Snøfall og glatte veier har ført til store utfordringer på veiene i Troms og Finnmark tirsdag. Meteorologisk institutt sendte mandag ut OBS-varsel for landsdelen.

Dermed får bilister som vil krysse fylkesgrensa fra Alta til Storslett i Nordreisa kommune, en voldsom omvei.

For mens kjøreturen langs E6 vanligvis er rundt 170 kilometer lang, må bilister nå kjøre riksvei 93 om Kautokeino, inn i Finland, så videre inn på E8 til Skibotn i Troms, og derfra inn på E6 til Storslett.

Kjøreturen er på til sammen 540 kilometer.

Den stengte veien har også skapt utfordringer for kollektivtransporten.

Troms fylkestrafikk melder på sin Facebookside at rute 150 fra Alta må snu i Burfjord siden E6 var stengt. Bussen måtte returnere til Alta.

Politiet skal se på saken

Politiet har fått tips om at vogntoget ikke var skodd etter snøforholdene tirsdag formiddag.

– Da vi kom til Kvænangsfjellet var det stengt. Vi måtte priroitere andre oppgaver, så vi kjørte ikke opp til vogntoget. Men vi skal se nærmere på saken, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer.

– Er det et utenlandsk vogntog vi snakker om?

– Det vet vi faktisk ikke på nåværende tidspunkt.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali