Hopp til innhold

Krever 16 års fengsel for to drapstiltalte menn

I Nord-Troms tingrett la aktor ned påstand om 16 års fengsel for de to mennene som er tiltalt for å ha drept en 55 år gammel mann i Olderdalen i Kåfjord i fjor høst.

Dødsfall Olderdalen.

Den drepte ble funnet i hjemmet sitt i Kåfjord kommune.

Foto: Sveinung Åsali

Statsadvokat Torstein Lindquister la i sin prosedyre til grunn at drapet var forsettlig, og at begge tiltalte var like mye delaktige i drapet som han mener skjedde under særlig skjerpende forhold.

Senere onsdag skal forsvarerne for de to tiltalte holde sine prosedyrer i retten i Tromsø.

Bistandsadvokat Siv Hallgren krever i alt 328.465 kroner i erstatning og oppreisning for sin klient, sønnen til den avdøde 55-åringen.

Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister er aktor i saken der to menn er tiltalt.

Foto: Jan Riise Pedersen

Mener drapet var planlagt

Aktor Lindquister har gjennomgått saken i detalj, og hva som skjedde time for time den aktuelle drapsnatten i september i fjor. Han mener etterforskning og bevisførsel tilsier at drapet ble planlagt i timene før de to tiltalte oppsøkte 55-åringen i hans hjem i Olderdalen.

Motivet skal være hevn etter at 55-åringen ble frikjent i en voldssak han var tiltalt for.

– De oppsøker han for å «ta han» på bakgrunn av frifinnelsen, sa aktor i sin prosedyre.

– All tvil må komme min klient til gode

Selv om den ene av de tiltalte ikke erkjenner å ha vært til stede, mens den andre har definert seg som vitne til drapet, er det aktors overbevisning at begge har deltatt aktivt i drapshandlingen som skal ha skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den av de tiltalte som har erkjent at han var i huset da drapet skjedde, men at han var passiv tilskuer til det som skjedde.

Furuholmen sa i sin prosedyre at all tvil må komme hans klient til gode. Han hevder aktoratet ikke har ført tilstrekkelig bevis for at tiltalte er skyldig etter tiltalen.

– Finnes det den minste tvil, skal ikke min klient dømmes, påsto Furuholmen i prosedyren som fortsetter utover formiddagen.

Han hevder at hans klient må behandles særskilt og individuelt, og ikke straffes på linje med den andre tiltalte.

Legger skylden på den andre

Advokat Svein Wikstrøm, som forsvarer den andre tiltalte, sa i sin prosedyre at hans klient må frifinnes. Han sier at det ikke er bevist at hans klient var til stede under drapet, og at det var den andre tiltalte som alene stor for ugjerningen. Wikstrøm mener at dette stemmer med de tekniske bevisene i saken. Derfor må klienten frifinnes.