Krangler om slankepiller

Universitetetssykehuset Nord-Norge føler seg misbrukt i en reklame for slankepiller.

Wellex
Foto: NRK

På nettsiden til slankepillen står UNN som referanse. - Vi kan ikke gå god for det som står på nettsidene, sier sykehusdiretør Tor Ingebrigtsen.

- Funnene blir misbrukt

For omlag ti år siden skrev forskere ved Universitetssykehuset Nord-Norge sammen med andre en rapport om slankepillen Wellex.

På nettsiden til Wellex står det blant annet at slankepillen fører til vekttap og reduserer fettprosenten ved bruk i ett år. Her står også UNN som referanse.

Denne, og andre konklusjoner på nettsiden kan ikke UNN gå god for.

- Våre forskere føler at de funnene de har gjort blir overdrevet og misbrukt i markesføringssammenheng, sier sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen.

- Uheldig for UNN

Ingebrigtsen sier det er uheldig at UNN som et universitetssykehus som skal levere høy kvalitet på sin kompetanse blir tolket på en måte som de ikke kan stå inne for.

Allerede for sju år siden forsøkte UNN å få vekk navnet sitt som referanse på denne pillen, også da mente de at konklusjonene på nettsidene var fei i forhold til rapporten de hadde skrevet.

Nå har en del forskere leid en advokat og får nå sammen på nytt for å få vekk det de mener er misbruk av sykehusets navn.

Avviser feil bruk

Jusen rundt dette er komplisert, sier Ingebrigtsen. .- Det ser ut til at vi ikke har full kontroll med den forskningen som vi selv har publisert, sier han.

Nutrilex som er distrubutør av slankepillen Wellex sier til NRK at studien fult og helt ble betalt i 2000, og at det som står på nettsidene stemmer overens med studiene. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Nyheter fra Troms og Finnmark