Hopp til innhold

Koronasmitte på Hurtigruteskip – alle passasjerene må i selvisolasjon

Etter det Hurtigruten kjenner til har ingen passasjerer hatt symptomer på covid-19 eller annen sykdom om bord. De jobber nå med å få kontakt med alle berørte passasjerer.

MS Roald Amundsen ved kai i Tromsø.

Hurtigrutens ekspedisjonsskip «MS Roald Amundsen» til kai i Tromsø fredag.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

Fire koronasmittede besetningsmedlemmene er nå innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

De fire besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på COVID-19, ifølge Hurtigruten.

Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble de likevel rutinemessig testet. Testene viste seg senere å være positiv.

Tromsø kommune fikk ikke beskjed av Hurtigruten om at det var mistanke om koronasmitte eller at det var koronasmittede personer om bord før passasjerene gikk i land.

– Det var ikke grunn til å mistenke COVID-19 da skipet la til kai i Tromsø på bakgrunn av symptomene de fire i mannskapet hadde. Heldigvis fikk vi raskt svar på testene, slik at både vi og Tromsø kommune fikk iverksatt tiltak, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Det er nå ingen gjester igjen om bord, ifølge Hurtigruten. Der er kun de 160 besetningsmedlemmene som er satt i karantene. Alle skal testes.

Hurtigrutens ekspedisjonsskip Roald Amundsen er isolert. Til sammen 337 personer må nå i karantene: 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer.

Folkehelseinstituttet sier det ikke kan utelukkes at andre kan være smittet.

– Det kan ikke utelukkes, men svaret på dette får man først etter at testing og karantenetiden er gjennomført, sier overlege Siri Helene Hauge til NRK.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen under fredagens pressekonferanse.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Har ikke fått tak i alle passasjerer

NRK kjenner til at en rekke av passasjerene allerede har forlatt Tromsø.

Alle som var om bord, skal bli fulgt opp med informasjon fra Hurtigruten og myndighetene, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

– Hurtigruten jobber nå med å kontakte gjester på MS Roald Amundsens avganger 17. og 24. juli. Hurtigruten oppfordrer alle gjester til å følge myndighetenes råd, og ta kontakt med sitt lokale helsevesen dersom du skulle oppleve symptomer, heter det i en pressemelding.

Passasjerene som har vært om bord på skipet oppfordres til å teste seg om de merker symptomer.

– Alle passasjerene må i selvisolasjon i tråd med de nasjonale retningslinjene, og vil også testes ved symptomer på COVID-19. Hurtigruten samarbeider tett med Tromsø kommune, Folkehelseinstituttet (FHI), UNN og andre nasjonale og lokale myndigheter for å følge opp mannskapet og gjestene om bord, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

337 i karantene

Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

Det fjerde besetningsmedlemmet ble bekreftet positiv like før 17:30-tiden.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, sier de er i tett kontakt med Hurtigruten om hva kommunen kan bidra med, for eksempel testing og smittesporing.

– Vi stiller oss disponible og er i tett dialog med Hurtigruten. Skipet kom til kai i Tromsø i dag tidlig. Beskjeden om smitte kom utover dagen. Den tredje personen har vi nettopp fått beskjed om, sa ordføreren under pressekonferansen.

Tromsø kommune vil også bruke team fra koronasenteret som skal teste besetningen.

Øyvind Benjaminsen, som er fungerende leder på Koronasenteret i Tromsø, sier de dobler kapasiteten sin i helga. Også åpningstiden på telefon blir utvidet fra klokka 08.30-20.00.

– Passasjerene om bord blir fortløpende kontaktet av smittesporingsteamet for innhenting av opplysninger, og eventuelt testing. Vi ber befolkningen om å ta kontakt på korona-telefonen i åpningstiden for å unngå å overbelaste legevakta.

UNN er fortsatt i grønn beredskap, og håndterer covid-19-pasienter i tråd med sykehusets pandemiplan. Dette er de første pasientene med covid-19 som er innlagt ved Universitetssykehuset i Tromsø siden 5. juni.