Hopp til innhold

Konflikt mellom skiløpere og gående: – Ta ski på beina

Skisesongen er i gang for alvor i Finnmark og resten av landet, men det følger ikke bare med forfriskende turer i skiløypa.

Skiløype Kaiskuru

I helgen ble det arrangert Romjulsrenn på Kaiskuru skistadion i Alta. Skiløypene på denne siden av Alta er kun for skiløpere.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

I Alta har løypeleggeren fått kjeft for deres regler i skiløypa. Det har også vært biler og andre uønskede elementer i skiløypa i år. På Sørøya har man opplevd at skuterkjørere har ødelagt løypetraseen i romjula.

Løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff, opplyser at det ikke er uvanlig at gående, syklende og andre bruker skiløypa, men at den er tråkket for en gruppe.

– La skiløyper være skiløyper og bruk andre alternative ferdselsårer til annet bruk, sier Blichfeldt Sheriff.

– Det er jo preparert for skiløpere, så fortrinnsvis så går man på ski i skiløypene, fortsetter løypesjefen.

 Hege Blichfeldt Sheriff

Løypesjef i Skiforeningen Hege Blichfeldt Sheriff sier at følger man høyreregelen i skiløypa, så går det stort sett fint. (Foto: Magnus Nyløkken)

Foto: Magnus Nyløkken / Skiforeningen

Regler

Avdelingsleder for park og idrett i Alta kommune, Per Erik Bjørnstad, er en av dem som årlig får en del telefoner fra skiløpere og andre på denne tiden av året. Han sier at mange er kritiske til at kommunen ikke ønsker gående i løypa i Kaiskuru og Bossekop, men at alle ikke kan få et tilbud over alt

– Vi opplever frustrasjon fra de gående og de som går på ski, forteller Bjørnstad, som legger til at de prøver å gjøre alle til lags.

– Vi har derfor åpnet Sandfallet- og Komsa-løypene for gående.

skiløype i kaiskuru

Alta kommune preparerer 42 km skiløyper. Det er i hovedsak løyper for skiløpere, men som på mange andre steder i landet, så er det andre som gjerne vil bruke løypa til beins eller med sykkel.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Han får støtte av løypesjef, Hege Blichfeldt Sheriff.

– Skal man ha klare regler så er det et kommunalt ansvar. Blant annet at kommunen kan for eksempel forby ridning i skiløypa på vinterstid.

Kan bli ødelagt

Bjørnstad sier at de fra kommunen sin side må være på hele tiden. De må jevnlig opplyse folk om hvilke regler som gjelder i skiløypene.

– Vi oppfordrer folk til å ta ski på beina i de løypene som kun er for skiløpere. For når det er mye snø så kan man kjøre opp løypene på nytt igjen, men når det er lite snø blir løypa ødelagt fram til det kommer et nytt snøfall, forteller lederen for park og idrett i Alta kommune.

Trafikkregler

Det er ikke bare konflikter mellom skiløpere og andre som ønsker å bruke løypa vinterstid. Skiløpere har også ulike interesser når de er i skiløypa. Noen er ute og går tur, mens andre trener. Det kan også få opp temperaturen på enkelte ute i skisporet.

– Det er høyreregel som gjelder, akkurat som du er på veien. Går du forbi noen, så har du vikeplikt for dem som kommer imot, forteller løypesjefen i Skiforeningen.

Skiløype Kaiskuru

I helgen ble det arrangert Romjulsrenn på Kaiskuru skistadion i Alta. Skiløypene på denne siden av Alta er kun for skiløpere.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Vis hensyn

Alta kommune kommer også med noen ekstra råd og oppfordringer på sin nettside om hvordan folk bør oppføre seg i skiløypa.

I knappe svinger og bratte bakker oppfordres øvde skiløpere å vise spesielt hensyn når møter nybegynnere selv om de "egentlig" har retten til sporet.

Kommunen mottar stadig klager fra skiløpere som føler seg brydd eller utrygg på grunn av løse hunder i løypa.

Alta kommune anmoder på det sterkeste at folk som har hunder med seg i skiløypa har hunden under kontroll og plukker opp hundeskitten eller kaster den ut av løypa. For andre brukere oppleves problemet med hundeskitt i skiløypene som en betydelig forringelse av skitilbudet.

Tråkkemaskinene blir også tilgriset av hundeskitt. Dette fører til at service og vedlikehold på maskinene blir krevende og uhygienisk.

skirenn alta kaiskuru

Det kommer til å bli gått en rekke skirenn på skistadion i Alta. Seinere i vinter skal det arrangeres NM del 2 på denne skiarenaen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Hovedtillitsvalgt og sykepleier Eva J. Ytrehauge, operasjonssykepleier Anette Liberg og kreftsykepleier Marte Lebesby ved dagkirurgien på Klinikk Alta, frykter styret i Finnmarkssykehuset ikke skjønner konsekvensen av å legge ned tilbudet.

Høyre: Vil at sykehusleger skal kombinere jobber

Hans Ragnar Mathisen

Hans Ragnar (78) feiret Tromsø-samenes store dag

Mange hundre turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten.

Aukande besøkstal: – Allemannsretten er på nokre måtar under press