Hopp til innhold

Kjempet i 50 år for rettigheter på lovlig bygd hytte

Familie har kjempet i 50 år mot byråkratiet for å få festekontrakt til en lovlig bygd hytte på fjellet. Fram til nå har kampen vært nytteløs.

Hyttetomt

Mari-Ann Nilssen og hennes familie har kjempet i 50 år for å få festekontrakt på denne hytta.

Foto: Bård Wormdal

– Dette betyr mye for meg fordi jeg føler en veldig tilhørighet til den her plassen. I alle år som jeg har bodd i Nesseby, så har vi ferdes her opp. Det er liksom mitt sted, føler jeg, forteller Mari-Ann Nilssen.

Det er dette som gjør at Mari-Ann Nilssen ønsker å overlate hytta inne på Varangerhalvøya til barn og barnebarn med alle formalitetene i orden. Det har vært en lang kamp, som ennå ikke har fått en løsning. Uten gyldige papirer er det også vanskelig å bruke penger på vedlikehold og oppussing av hytta, forteller Mari-Ann Nilsen.

Fikk byggetillatelse av lensmannen

Hytta ble lovlig satt opp på 1960-tallet, på det som da het statens umatrikulerte grunn. Familien fikk byggetillatelse fra lensmannen Nesseby, og hytta ble dermed lovlig satt opp. Det har i ettertid vist seg umulig å få en festekontrakt, som gir rett til grunn for den 12 kvadratmeter store hytta. Nye regler og en lokal arealplan har ført til at saken er blitt sendt fram og tilbake mellom kommunen og fylkesmannen.

Mari-Ann Nilssen forteller at hun er rystet og oppgitt over at hun og familien ikke blir hørt.

– Hadde noen sagt det til meg på forhånd så hadde jeg ikke trodd det var sant at man kan holde på å kjempe mot byråkratiet og myndigheter i 50 år. Ennå har vi ikke papirene i orden på den her hytta.

Nytteløs kamp for å få festkontrakt

Terje Arild Wiltmann Kero mener han kan bevise at hans familie har brukt hytta i Rasjokdalen jevnlig.

Foto: Bård Wormdal

Gir ikke opp kampen

Hverken fylkesmannen eller Nesseby kommune vil la seg intervjue om denne saken. Det siste som har skjedd er at fylkesmannen ikke vil godkjenne et enstemmig vedtak i formannskapet i Nesseby kommune. Vedtaket handler om å gi tillatelse til leie av tomt til hytta. Fylkesmannen legger stor vekt på at hytta ikke har vært brukt på 14 år. Det reagerer bror til Mari-Ann Nilsen kraftig på.

– Vi har jo lagt fram hyttebøker, og folk har stått fram og fortalt at de har brukt hytta. Vi har mange fotografier som viser at hytta har vært i bruk kontinuerlig, forteller Terje Arild Wiltmann Kero.

Familien har brukt omlag 200 000 kroner på advokatutgifter, og saken har vært behandlet hos Sivilombudsmannen uten at det har ført til en løsning. Ann-Mari Nilsen har likevel ikke gitt opp håpet om å vinne fram.

– Jeg er jo av finsk- norsk avstamming, og finlenderne de gir ikke opp. Det gjør ikke jeg og min familie heller, sier Ann-Mari Nilsen.