Kineser vil bygge hotellresort på Svalbard

En kinesisk eiendomsmagnat har lagt inn et bud på 111 millioner dollar på eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard.

Hiorthfjellet Longierbyen

Ved foten av Hiorthfjellet ligger det i dag et populært område for fritidseiendommer.

Foto: NRK Torget/(Gunnar Veastad)

Planen til Huang Nubo er, ifølge nettsiden China.com.cn og gjengitt på The Nordic Page, å bygge en hotellresort på eiendommen, dersom han får kjøpe den.

Det var i slutten av april at VG fortalte at en stor privateid eiendom på Svalbard nå er til salgs.

Eiendommen Austre Adventfjord ligger i området mellom Hiorthfjellet like ved Longyearbyen og Deltaneset, og er på 217,6 kvadratkilometer. På eiendommen er det kullforekomster med en verdi på 20 millioner tonn og 15–20 års drift, gitt dagens prisnivå og teknologi.

Austre Adventfjord er eid av industrimannen, investoren og bonden Henning Horn, hans søstre Elin Horn Galtung og Kari Horn, samt etterkommere av deres avdøde bror Johan Jacob Horn.

Eiendommen kan ifølge Nærings- og fiskeridepartementet i utgangspunktet selges fritt, men innenfor Svalbard-traktaten og Svalbardloven.

Nubo har også tidligere prøvd seg på å kjøpe eiendommer i Europa. For to år siden fikk han nei fra de islandske myndighetene på å kjøpe en eiendom i landet for 200 millioner dollar.

Han forsøkte å kjøpe et noe større område på Islands nordkyst, angivelig for å utvikle et turist- og rekreasjonsområde. Islandske myndigheter fikk til slutt samlet seg til å si nei av strategiske og sikkerhetsmessige grunner.

Nyheter fra Troms og Finnmark