Lillehammer-mann sentral i storsatsing på ny gruvedrift på Svalbard

Næringslivsmannen Arnstein Skaare (49) fra Lillehammer er sentral i planene om storstilt satsing på ny gruvevirksomhet på Svalbard.

Fjell like ved Longyearbyen på Spitsbergen, Svalbard.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det er VG som skriver om planene på den private eiendommen Austre Adventfjord like utenfor Longyearbyen.

Næringslivsmannen Arnstein Skaare (49) fra Lillehammer er en av de fire mennene bak planene. Men om de blir realisert, når og i hvilken målestokk, er på langt nær klart. Men lista er lagt høyt.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Arnstein Skaare lørdag, for å få kommentarer til planene på Svalbard.

Firkløveret som satser

VG skriver at bergenseren Henning Horn (64) som sammen med med sin nære familie eier den 278 kvadratkilometer store eiendommen Austre Adventfjord, vil starte gruvedrift der sammen med tre andre.

De tre er Lillehammer-mannen Arnstein Skaare, skinnprodusent Ole Einar Gjerde fra Hønefoss og tidligere leder av lokalstyret i Longyearbyen, Bjørn Fjukstad. Fjukstad er bergverksingeniør og har lang fartstid i Store Norske til han sluttet der i 2012.

Henning Horn er en kjent industrileder fra Bergen som har drevet rederi- og bergverksvirksomhet i inn- og utland. Ifølge VG har han nå solgt seg mye av virksomheten sin, og har i flere år bodd på gården sin i Meldal i Sør-Trøndelag der han driver kjøtt- og melkeproduksjon.

Det har vakt både nasjonal og internasjonal oppsikt at familien Horn har lagt ut Svalbard-eiendommen for salgs

Bergens-familien kan i prinsippet selge til hvem de vil, men det må være innenfor Svalbard-traktaten og Svalbardloven. Hvem er så interessert i å kjøpe? Private? Andre land? Kan en bit av den internasjonalt følsomme øygruppa selges til et annet land?

Grunneier og melkebonde Horn vil helst selge til Staten, men sier i et sjeldent intervju som han gir til VG lørdag, at det ikke spiller noen rolle hvem som eier eiendommen han vil drive gruvedrift på.

Han mener Staten har vist liten interesse.

Kull nok i 50 år

Uansett; det er et langt lerret å bleke før Horn & co kan sette i gang sin private gruvevirksomhet likeutenfor Longyearbyen.

Men det er ikke småtteri av planer lillehamringen Arnstein Skaare har lagt sammen med de tre andre forretningsfolkene.

Det skal ifølge undersøkelser referert i VG være kullforekomster til minst 50 års drift på eiendommen. Driften er planlagt med 85 ansatte.

Selskapet skal drives etter amerikanske metode med liten ledelse og mange i produksjonen. Det planlegges femskiftsordning med drift hele døgnet hver dag hele året.

Denne store planen er lillehammeringen Arnstein Skaare en sentral aktør i. NRK har dessverre ikke lyktes i å få kontakt med ham lørdag for å få ham til å fortelle om storsatsingen på Svalbard.

Skaare med adresse i Lillehammer er daglig leder og eneste ansatte i Corvus Consulting AS med adresse Grensen 12 i Oslo. Selskapet driver med flyutleie og hadde en omsetning på 2.371. millioner kroner i 2012. Skaare har også flere andre roller, styreverv mm. i annen næringsvirksomhet..