Keskitalo valgt som presidentkandidat for NSR

Ingen motkandidater da Aili Keskitalo ble klappet inn som NSRs presidentkandidat i sametingsvalget til neste år.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo fikk stående applaus da hun sa ja til en ny periode som NSRs kandidat som sametingspresident.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Jeg takker for tilliten. Det er ikke en selvfølge at man kommer tilbake og får tillit. Det er vanskelig å gjøre alle fornøyde, sa Aili Keskitalo til NSRs landsmøte etter at hun ble klappet inn som partiets presidentkandidat til sametingsvalget neste år.

Det var ingen motkandidater til Keskitalo under landsmøtet til Norske Samers Riksforbund, som foregår denne helga i Alta.

Keskitalo ønsker seg altså fire nye år som sametingspresident, men understreket at det ikke vil bli lett å vinne valget. Blant annet har Helga Pedersen, tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, kunngjort at også hun ønsker å bli sametingspresident.

– Jeg vet det hva det krever av meg, og av dere, og ville være sikker på at vi klarer det før jeg sa ja. Jeg har den viljen, og vi skal vinne dette valget, sa Keskitalo til stor jubel fra landsmøtesalen.

Sápmi 2.0

Tidligere på lørdagen holdt Aili Keskitalo tale for landsmøtet. Der lanserte hun ideen om Sápmi 2.0.

– Det er den nye versjonen av Sápmi. Den forbedrede versjonen, sa hun.

Keskitalo dro linjene tilbake i historien fra undertrykkelsen av samer, og at selv om man er kommet langt i arbeidet med samiske rettigheter i dag, er det fortsatt mye å jobbe for.

– Vi bidrar i samfunnet. Vi er arbeidere og skattebetalere i dette landet. Vi har rettigheter og fortjener likeverdige tjenester, sa hun.

Det ble vist til inngrep i samiske områder både fra gruvedrift og vindkraft, og tap av fiskerettigheter for sjøsamene.

Problemer innad

Men Keskitalo påpekte også problemer innad i det samiske samfunnet. Hun viste til at samiske kvinner opplever mer vold enn norske, at samiske homofile og lesbiske føler seg frosset ut av samiske samfunn, og at ikke alle samiske næringer har like sterk beskyttelse.

Keskitalo fremhevet bevaring av det samiske språket som et av hennes hjertesaker. Spesielt at barn og unge i dag får en fullverdig språkopplæring.

– Det er viktigere enn om slike som meg eller presidentkandidater kan samisk eller ikke, sa hun.