Hopp til innhold

Kan ha funnet medisinen mot høyt sykefravær

I Tromsø kommune mener de nå å se resultatene av et omfattende prosjekt for å bekjempe sykefraværet. Det kan spare dem for flere millioner i ekstrautgifter hvert år.

Lager mat

Yngve Lundblad og Siw W. Olsen prøver å lage brødskiver litt uten om det vanlige.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det handler om næringstetthet. En sjokoladeplate tar mye mindre plass i magesekken enn et salathodet, men sjokoladen inneholder mye flere kalorier.

Hilde Sandvoll står foran et knippe ansatte ved Bydrift i Tromsø kommune. Kantina ligger over verkstedet. Sandvoll må konkurrere med noen som skjærer i stål i etasjen under for å nå frem til de som har funnet veien til kantina. Det startet med fem på første rekke. Fem til har sneket seg inn i kantina, nesten lydløst.

Til daglig jobber Sandvoll som avdelingsleder trenings- helsebedriften Stamina i Tromsø, men i dag er hun på oppdrag for kommunen sammen med kollega Sigbjørn Fremnesvik. Kostholdskurs. På bordet ligger det epler, pærer og bananer.

– Hvorfor opererer man egentlig med fem om dagen? I Danmark bruker de et annet tall, spør en av tilhørerne.

– Det handler om å gjøre det enklest mulig. Det anbefales at du skal spise 500 gram frukt og grønt om dagen. Hvis du regner at en frukt eller en grønnsak veier hundre gram, så blir jo det fem enheter om dagen. Men husk: Minst halvparten av dette bør være grønnsaker, sier Sandvoll.

Sandvoll og Fremnesvik

Hilde Sandvoll (lengst bort) og Sigbjørn Fremnesvik hos treningssenterkjeden Stamina hjelper Tromsø kommune med kursing i trening og kosthold i Nærværsprosjektet.

Noe måtte gjøres

hilde sandvoll, anne grete hansen

Hilde Sandvoll og Anne Grete Jakobsen Hansen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Kostholdskurset er bare en liten del Nærværsprosjektet til Tromsø kommune. Nærmere 500 personer har fått veiledning i trening og kosthold, over 4 600 har så langt vært involvert i prosjektet i sin helhet.

– I 2009 så vi at vi måtte gjøre noe med sykefraværet. Vi hadde perioder med et fravær på over elleve prosent. Det gjør noe med kvaliteten på tilbudet vårt. For eksempel så vi at i barnehagene og på sykehjemmene, hvor slitasjen er høyest, brukte de mye tid på opplæring av vikarer. Det ble mye fokus på rutiner, og lite tid til å gjøre den faglige jobben, sier prosjektleder i kommunene, Anne Grete Jakobsen Hansen.

Arbeidet begynte i mindre skala, med småprosjekter her og der. Noen tok for eksempel for seg ledelse, andre fokuserte på HMS og tilrettelegging for gravide. Men i 2013 samlet de altså alt og mer til i Nærværsprosjektet. Lignende prosjekter har blant annet vært gjennomført i Bergen, med stort hell. Men ifølge Anne Grete Jakobsen Hansen har ingen andre kommuner gjennomført et like omfattende prosjekt som de gjør i Tromsø. Lederne i kommunen skulle bli bedre i jobben sin, arbeidsmiljøet skulle forbedres, HMS-rutinene videreutvikles, og de ansatte skulle bli sunnere.

Nav følger nøye med på hvordan det går. Det samme gjør andre kommuner.

Vi kan jo ikke gi et fullverdig tilbud med 80 prosent ansatte

Erik Horntvedt, leder for Bydrift

– Tett og tidlig oppfølging av sykmeldte gir resultater, og det er arbeidsgivers innsats som er viktigst. Tromsø kommune har gjort en god jobb over tid med å følge opp sine medarbeidere, sier Gunda Hamland, avdelingsdirektør i Navs arbeidslivssenter i Troms.

I lokalene til Bydrift i Tromsø sitter fungerende leder for enheten, Erik Horntvedt, litt for seg selv og noterer.

– Vi har hatt et sykefravær på mellom ni og tolv prosent, mesteparten av dette har vært langtidsfravær. I vårt bransje er det vanskelig å få inn vikarer, så oppgavene våre blir bare fordelt på færre. Det fører blant annet til at vi blir tvunget til å prioritere bort oppgaver. Vi kan jo ikke gi et fullverdig tilbud med 80 prosent ansatte, sier han.

To rader lenger frem disker Sigbjørn Fremnesvik, tidligere kokk nå senterleder for Stamina i Tromsø, opp med en salat med melon, cottage cheese, jordbær og pepper.

Erik Horntvedt noterer fortsatt.

– Det var frivillig for oss om vi ville delta i prosjektet. Én ting er at vi forhåpentligvis får friskere kolleger som er mer til stede på jobb. Samtidig håper jeg at de kan ta med seg noe av det de lærer hjem, og slik bidra til å spre kunnskapen.

Spennende brødskiver

Her er snittene de ansatte på Bydrift i Tromsø laget. Mye bær og friske smakskombinasjoner. Fristende?

Foto: Petter Strøm / NRK

Bekymret for folk flest

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) at om fem år vil 70 prosent av all sykdom være relatert til livsstil.

– Nesten 50 prosent av Norges befolkning er overvektig. Og vi ser at næringsmiddelindustrien har altfor mye salt og sukker i maten, samtidig som vi stadig velger enkle løsninger. Det gjør meg bekymret. Det som er flott er at dette er endringer vi kan gjøre selv, bare vi skaffer oss litt kunnskap, sier Hilde Sandvoll hos Stamina.

Hvordan vil du beskrive kunnskapen til folkene dere kurser?

– Den er selvfølgelig variert, men de fleste er veldig interesserte i å ta med seg det de lærer. Vi hadde en mann som fortalte at familien ikke hadde skjønt noe som helst, da han plutselig disket opp med sunn, spenstig og god kveldsmat etter å ha vært på kurs.

Jeg er nok en litt traurig kar når det kommer til hva jeg har på brødskiva. Det går for det meste i ost og salami og sånne ting.

Yngve Lundblad

Yngve Lundblad er verneombud i Bydrift i Tromsø. På oppdrag fra Sandvoll og hennes kollega Ståle Fremnesvik lager han grove brødskiver med kesam og bringebær.

– Jeg er nok en litt traurig kar når det kommer til hva jeg har på brødskiva. Det går for det meste i ost og salami og sånne ting. Men dette er veldig spennende, sier han.

– Jeg håper at jeg kan starte en litt mer sunnere linje etter dette kurset.

Kursholder Hilde Sandvoll har vunnet over metallsaga som prøvde å overdøve henne tidligere. Nå konkurrere hun mot sitt eget publikum.

– Sånn lavkarbodiett, er ikke det egentlig farlig med tanke på hjerte karsykdommer?

– Inngår egentlig poteten som fem om dagen?

– Kan mørk sjokolade regnes som en grønnsak hvis man legger godviljen til?

– For å få en sunnere livsstil må du ikke gjøre så mye. Du skal ikke legge vekk alt du liker. Det er mulig å unne seg litt sjokolade på lørdag, liksom. Men sunn mat kan være veldig god mat. Det handler om å få inn gode rutiner i hverdagen. Det handler om å planlegge innkjøpene dine, sier hun.

– Og når det kommer til hverdagsaktivitet, er det altfor mange som tror det handler om å løpe ei mil hver dag. Det er feil. Det handler om å bli litt svett i en halvtime hver dag. Det handler om å ta trappa i stedet for heisen, og om å gå til butikken.

Yngve forsyner seg

Yngve Lundblad koste seg me den sunne maten på kurset.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ser resultatene av prosjektet

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sykefraværet i Norge har ligget mer eller mindre stabilt siden 2012, på mellom fem og seks prosent. Ifølge Nav er sykefraværet høyest i helse- og sosialsektoren.

Gunda Hamland

Gunda Hamland i Nav Tromsø.

Foto: Nav

– Vi må bort fra tankegangen om at en person enten er helt syk eller helt frisk. De fleste av oss ligger oftest et sted imellom – ikke minst når det gjelder vår psykiske helse. Arbeidsgiverne må legge til rette for at folk kan jobbe delvis, slik at de ikke mister tilknytningen til jobb. Legene kan også bli flinkere til å gradere sykmeldingene, og vi i Nav må sørge for at flest mulig får muligheten til å jobbe, på tross av helseplager, sier Gunda Hamland i Nav.

I to år har Nærværsprosjektet rullet og gått i Tromsø kommune. Anne Grete Jakobsen Hansen mener nå å se resultater. Tallene for andre kvartal i år viser et rekordlavt sykefravær for denne perioden, på 8,8 prosent. I samme periode året før var sykefraværet på 9,4 prosent.

– Vi har ikke sett de store forandringene ennå. Men vi er ganske sikre på at det kommer nå. Denne type ting tar litt tid før det gir effekt. Vi får tilbakemelding på at de ansatte i kommunen har blitt sunnere, vi får tilbakemelding på at de trives bedre i jobb, og at fokuset på godt arbeidsmiljø og godt lederskap er mye tydeligere nå enn tidligere, sier Hansen, som understreker at kurset om kosthold og aktivitet kun er en liten del av hele Nærværsprosjektet.

Ifølge kommunens beregninger kan de spare nærmere ti millioner kroner i året, hvis de får ned sykefraværet med ett prosentpoeng.

– Vi avslutter prosjektet ved årsskifte, men planlegger allerede å videreføre flere av tiltakene, sier Hansen.

Også i Bydrift har de merket effekten av Nærværsprosjektet.

– I siste kvartal hadde i et sykefravær på 7,9 prosent. Det er vanskelig å si noe om det kan knyttes direkte opp mot prosjektet, men vi håper og tror jo det, sier fungerende leder, Erik Horntvedt.

Han har nå sluttet å notere, og er klar for å smake på rettene de ansatte har laget.

Hva har du notert hele tiden?

– Jeg skriver ned nye ingredienser jeg skal kjøpe på vei hjem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark