Hopp til innhold

Jubel for værsjuke i nord – nå kommer sommeren

Nå skinner sola over store deler av Finnmark og meteorologen lover temperaturer over 15 grader flere steder. Det gleder de værsjuke og frosne i nord.

Ørntind (296 moh) ved Rypefjord i 06.06.17

Skyene trekker unna og sola skinner og varmer, så det blir tosifra på gradestokken også i nord. Slik så det ut fra Ørntind (296 moh.) ved Rypefjord tirsdag formiddag.

Foto: Allan Klo

Etter en lang og kald vår, har Meteorologisk institutt og Vervarslinga i Nord-Norge endelig kommet med gladnyheter til værsyke finnmarkinger.

Konklusjonen er klar: Nord-Norge og Trøndelag er værvinnere, mens det i sør blir grått og vått denne uka.

– Nå er vi endelig kvitt nordavinden og det lavtrykket som lå øst for oss er dratt vestover, og da får vi stort sett stikk motsatt vindretning. Det betyr en betydelig endring og nå begynneren sommeren endelig å komme, sier meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Laster Twitter-innhold

Snøsmeltinga skyter fart

Det er ifølge meteorologen strålende sol over store deler av fylket, unntatt sørvestlige strøk som sør på vidda. Temperaturene vil komme opp mot en 10–11 grader og det blir opphold og pent vær.

I morgen blir forsvinner bygene fra vidda og temperaturene vil klatre opp mot 19 grader i de varmeste stedene.

– Det blir fart på snøsmeltinga nå, så det skal vi være oppmerksomme på. Det blir spennende å følge med på det, sier meteorolog Lien.

Ingen fare for storflom ennå

Ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lyser det ikke noen varsellamper for ekstrem flom, selv om temperaturen stiger raskt i løpet av de neste dagene.

– Det blir snøsmelting og flom i større og mindre vassdrag, men siden det er meldt oppholdsvær og skyfritt så blir det ingen dramatisk utvikling, sier vakthavende flomvarsler i NVE, Peter Borsányi.

Borányi anbefaler folk å følge utviklingen for både flom og jordskred på varsom.no .

Finest i nord

I sør ser det ikke fullt så bra ut.

– Særlig Østlandet vil kunne vente seg mye regn. Lavtrykksaktivitet preger Sør-Norge, mens det fra Trøndelag og nordover altså blir fint, forteller Geir Bøyum, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

I mai ble Norge delt i to værmessig, med stor kontrast mellom sør og nord. Meteorologenes værkart viste at det var varmere enn normalen i sør og kaldere enn normalen i nord.

Og i påvente av sola, har noen av oss funnet kreative måter å få frem sola på, som Solveig Boberg i Kvænangen her viser frem på Instagram.

Men nå kan både hun og alle andre i nord nyte den ordentlige sola i dagene framover.