Jens Johan Hjort trekker seg som ordførerkandidat

– Jeg ønsker ikke å bidra til at Høyre taper valget ved at jeg ikke klarer å samle laget, sier Jens Johan Hjort til NRK.

Jens Johan Hjort

Hjort bekrefter at noen i partiet har uttrykt at de ikke har tillit, men sier til NRK at beslutningen er helt og holdent hans egen.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Jens Johan Hjort, en av Erna Solbergs viktigste støttespillere i Nord-Norge, ble valgt som Høyres ordførerkandidat i Tromsø lørdag 13. oktober. Nå sier han altså nei til ordførerkandidaturet han nettopp har fått.

Det melder Tromsø Høyre i en pressemelding fredag ettermiddag.

Bompenge-ultimatum og dårlig samarbeid med Frp

Hjort bekrefter at noen i partiet har uttrykt at de ikke har tillit, men sier til NRK at beslutningen er helt og holdent hans egen. Han sier beslutningen er todelt:

– Jeg har etter nominasjonsmøtet og bråket rundt bompenge-ulitmatiumet innsett at jeg aldri vil kunne være en samlende figur i Tromsø Høyre.

– Den andre delen handler om at Frp går ut før vi i det hele tatt har snakket sammen og stiller ultimatum med at det ikke skal betales en eneste krone i bompenger. Det er sabotasje. Vi kan ikke forholde oss til en samarbeidspartner som på den måten går ut og angir premissene for samarbeid i media.

Hjort mener det vil bli svært vanskelig for ham som leder å samarbeide med Frp etter dette.

– Jeg ser ikke at vi kunne fått det til på et fruktbart vis.

Frps Bjørn Gunnar Jørgensen sier partiet har vært tydelig på at de ikke vil være del av en allianse som skal innføre bompenger i Tromsø.

– Så skjønner jeg at det etter hvert har begynt å bli vanskelig for Jens Johan Hjort. Han har jo flere ganger sagt de siste årene at han ikke kan samarbeide med Frp og at han heller vil samarbeide med Ap. Og Ap har tydeliggjort at de ikke vil samarbeide med Høyre. Så det begynte vel å bli litt få muligheter igjen for Hjort, sier Jørgensen.

Han legger til at bompenge-ultimatumet kan fremstå som en vikarierende årsak til at han nå trekker seg, uten å utdype dette.

Innvandringsvennlig

Høyre gjorde et brakvalg i Tromsø i 2011. Partiet fikk 36 prosent av stemmene, og Hjort ble etter hvert en svært populær ordfører.

«Vi var one team – one dream», skriver Hjort i et innlegg på sin private Facebook-side fredag kveld. Han skriver videre at situasjonen nå er en ganske annen:

«Allerede nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre ga grunn til bekymring. 15 blanke stemmer talte sitt klare språk om mistillit til meg som ordførerkandidat. Det handlet så vidt jeg har skjønt om mitt joviale forhold til samer, innvandring og tigging. Reaksjonene fra samme fraksjon etter mitt svar på Fremskrittspartiets Bjørn Gunnar Jørgensens umotiverte, mediale bompenge-ultimatum underbygget mistilliten til fulle».

I innlegget gjentar han at han vanskelig kan forhandle og samarbeide med Bjørn Gunnar Jørgensen og Tromsø Frp i minimum fire år.

«Tromsø trenger sårt en byvekstpakke. Infrastrukturen er Tromsøs aorta. Det vet Bjørn Gunnar Jørgensen utmerket godt, men han er tilsynelatende villig til å bruke Tromsøs utvikling som salderingspost i jakten på billige bompengestemmer».

Hjort utpeker Tromsø Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe som den beste ordførerkandidaten.

«Tromsø trenger ny medisin. På blå resept. Den foreskriver Erlend Svardal Bøe og Tromsø Høyre. De har min forhåndsstemme i 2019», skriver Hjort, og avslutter:

«Takk for en fin tid lamme dokker!»

– Trist situasjon

Beslutningen om at Hjort trekker seg ble ifølge pressemeldingen formidlet partiet tirsdag denne uken. Han har ifølge partiet «tilkjennegitt at han ikke lenger har den samlende rolle i partiet som er nødvendig for å lede partiet til valgseier».

Styret i Tromsø Høyre hadde et møte fredag ettermiddag for å drøfte situasjonen og for å sette i gang arbeidet med å finne en ny ordførerkandidat.

Partiet legger ikke skjul på at Tromsø Høyre er blitt satt i en vanskelig situasjon.

– Vi kommer nå i en litt trist situasjon. Vi hadde unnagjort en nominasjon og hadde satset på at den prosessen var ferdig, og at vi var klar til å gå til valg med denne lista. Slik jeg forstår det er dette fordi han ikke føler han kan være den samlende figuren som han ønsker for Høyre akkurat nå. Det er hans valg. Jeg har uttrykt mine støtte til han, sier leder i Tromsø Høyre, Markus Akselbo til NRK.

Han sier målet er å få presentert en ordførerkandidat før jul, og nominere partiets ordførerkandidat i januar.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen legger ikke skjul på at han nå mister en sterk motkandidat i valgkampen.

– Jeg er rystet over at han gjorde det, men jeg har også respekt for det. Det er synd at han trekker seg, jeg hadde sett frem til en morsom valgkamp med ham. Han er veldig populær i Tromsø.

Fylkeslederen: – Overrasket

Geir-Inge Sivertsen, fylkesleder for Troms og Finnmark Høyre, er overrasket over avgjørelsen.

– Men vi må ha respekt for at mennesker gjør personlige beslutninger. Min anmodning er at Tromsø Høyre får en ny ordførerkandidat raskt på plass slik at Tromsø får et skifte neste høst, sier han i pressemeldingen.