Hopp til innhold

Isolert på Bjørnøya - vil ikke ha menneskelig kontakt når neste båt kommer innom 

Ni personer bor på en utpost i Barentshavet som er stengt for besøk for å unngå koronasmitte.

Bjørnøya

INGEN MENNESKELIG KONTAKT: Etter planen skal stasjonene få etterforsyninger med båt i løpet av våren. For å unngå menneskelig kontakt, vil varene bli satt igjen på stranda.

Foto: Venke Ivarrud

De har ikke sett andre mennesker siden januar, de ni personene som bor og jobber på den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya.

Og slik skal det forbli helt frem til sommeren. For å unngå koronasmitte er nemlig øya stengt for besøk.

– Kommer det korona hit, vil sannsynligvis alle bli smittet. Det er ikke et bra sted å bli alvorlig syk på, for det er 500 kilometer til sykehuset, forteller stasjonssjef på Bjørnøya, Ragnar Sønstebø.

Også ved den meteorologiske stasjonen på Hopen er det satt i verk begrensende tiltak, opplyser Vervarslinga for Nord-Norge.

– Vi kan ikke risikere at det sprer seg smitte, for dette er et område det ikke er så enkelt å sende en lege til, sier leder for Vervarslinga for Nord-Norge, Justyna Wodziczko, til NRK.

På Jan Mayen er det også iverksatt begrensende tiltak, opplyser forsvarets stasjonssjef Rune Leirvik.

Sette forsyninger igjen på stranda

Ragnar Sønstebø
Foto: privat

Etter planen skal stasjonene få etterforsyninger med båt i løpet av våren. For å unngå menneskelig kontakt, blir godset satt igjen på stranda.

I tillegg må mannskapene som skal overta stasjonen til sommeren i fjorten dagers karantene før ankomst til 74° nord, opplyser Sønstebø.

Det eneste besøksunntaket er ved en eventuell redningsaksjon. Bjørnøya har nemlig en beredskapsfunksjon i Barentshavet, med landingsplass for helikopter og drivstofflager, forteller Sønstebø.

– Er dere redde for å ikke få forsyninger?

– Nei, det er vi ikke redde for. Vi vil jo gjerne ha litt post, men ellers har vi det vi trenger av frysevarer og drivstoff. Vi klarer oss til sommeren uten å sulte, så det er ingen krise her, forteller Sønstebø.

– Vi er heldige som er isolerte

Vinterbesetningen var på plass i begynnelsen i desember, og har altså ikke hatt besøk siden januar. Alene i ishavet er de altså forskånet for koronasmitte.

– Vi er heldige, som er helt isolerte. Koronasmitten har ingen direkte innvirkning på livet her på Bjørnøya, ting går som normalt. Men vi følger med på det som skjer i nyhetene. Vi er opptatt av det som skjer med familie og venner på fastlandet, og tenker mye på konsekvensene dette har for samfunnet vårt, sier Sønstebø.

Bjørnøya

Vinterbesetningen på ni personer var på plass i begynnelsen i desember, og har ikke hatt besøk siden januar.

Foto: Venke Ivarrud

Det er tolvte gang Sønstebø overvintrer på en stasjon i ishavet. Mannen fra Dombås har dermed lang erfaring med å være isolert, slik svært mange i Norge er i disse koronatider. Han beskriver isolasjonen som en spesiell følelse, hvor man er i sin egen verden.

– Alt er langt vekke og man føler at man er i sentrum. Er man trygg i eget selskap, så går det bra. Og det tror jeg det vil gjøre med dem som sitter i isolat hjemme, sier Sønstebø.

Hva er det beste tipset for å ikke bli sprø når man er mye for seg selv?

– Det er et vanskelig spørsmål, men for meg er dette naturlig. Men det jo bra å ikke være helt alene. Ellers er det mye godt selskap i radio og TV. Og så gjelder det å komme seg ut på tur. Det er god medisin!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark