Hopp til innhold

Padler skadet i isbjørnangrep

To padlere ble torsdag formiddag angrepet i teltleiren av isbjørn på nordøstsiden av Svalbard. I angrepet mellom padlerne og isbjørnen ble bjørnen skutt og drept.

Kart Nordaustlandet på Svalbard

Stedet der padlerne ble angrepet ligger en tiem og ett kvarters flytur med helikopter fra Longyearbyen.

Foto: NRK

– Vi fikk melding klokka 1207 om at to padlere var angrepet av en isbjørn. En av dem fikk lettere skader, men er ved bevissthet. De blir fraktet til Longyearbyen nå for videre medisinsk vurdering, sier sysselmannsførstebetjent Per Andereassen til NRK.no

Skjøt bjørnen i selvforsvar

Angrepet skjedde i padlernes teltleir på nordsiden av Nordaustlandet på Svalbard. Ifølge Sysselmannen på Svalbard var situasjonen dramatisk, men er nå under kontroll.

– Bjørnen er skutt og drept, men jeg kan ikke si hvem av padlerne som gjorde det. Det var en dårlig satellittelefon og mye vind som gjorde at det var vanskelig å høre hva de sa. Men situasjonen er under kontroll, det er viktigst, understreker Andreassen.

Årlig er det flere sammenstøt mellom isbjørn og mennesker på Svalbard, men det er ytterst sjelden noen blir skadd i møte med verdens største landlevende rovdyr.

Angrepet på øde sted

Sysselmannen på Svalbard er på vei til ulykkesstedet med helikopter. Om bord er en lege, sykepleier og to representanter fra sysselmannen.

Stedet der padlerne ble angrepet ligger en time og ett kvarters flytur fra Longyearbyen.

– Dette er et sted ikke så mange ferdes i. Vi mangler ennå oversikt over situasjonen og er fremme hos padlerne først rundt klokka 14. Først da vet vi egentlig noe mere, sier Andreassen.

Vil bli etterforsket

Assisterende sysselmann Lars Fause sier padlerne er norske statsborgere.

– En etterforsker er sendt ut til stedet siden det ble skutt en isbjørn og isbjørnen er fredet. Vi har også orientert de pårørende og saken vil nå bli etterforsket på vanlig måte, sier Fause til NRK.no

På Sysselmannen på Svalbard sin egen nettside varsler sysselmannen at de vil holde publikum orientert i saken.

NRK.no kommer tilbake med mer

Nyheter fra Troms og Finnmark