Hopp til innhold

Isbjørn på bytur

– Jeg oppdaget bjørnen da jeg var på vei med barna til barnehagen.

Isbjørn

Her vandrer isbjørnen i Adventdalen i Longyearbyen.

Foto: Per Andreassen, Sysselmannen

Det er Marit Melby i Longyearebyen som forteller om sitt møte med isbjørnen mandag morgen.

– Bjørnen sto på ca 150 meter da jeg så den. Det var både artig og spesielt. Fordi vi satt i bilen var det aldri fare på ferde, sier hun til NRK.

Fjernes fra tettbebyggelsen

Det er ikke så ofte det skjer, men av og til må folk fra sysselmannen på Svalbard fjerne isbjørn som blir for nærgående og for tett på folk i bosettingene på Svalbard.

I helga har det vært flere aksjoner i og rundt Longyearbyen på grunn av nærgående isbjørn.

Det startet lørdag morgen. Da kom meldinga om to isbjørner som ruslet rundt mellom hyttene på Vestpynten, like utenfor Longyearbyen.


Laget råk til bjørnen

Isbjørn på svøm mot Hiorthamna Svalbard

'Nordsyssel' laget råk så isbjørnen kunne svømme vekk.

Foto: Per Andreassen / Sysselmannen

Både bil, snøskuter og helikopter ble tatt i bruk for å jage bort de uønskede gjestene, men bjørnene kom tilbake hver gang.

Til slutt ble sysselmannsbåten «Nordsyssel» satt inn for å lage råk i isen inn mot Hiorthamn, og isbjørnen tok etter hvert hintet og la på svøm etter sysselmannsbåten.

Den gikk på land et stykke inn i Adventfjorden, men ville hele tida inn mot bebyggelsen i Longyearbyen.

Da bjørnen ble observert inne i byen i dag tidlig, ble alt satt inn på å jage den lengst mulig vekk, forteller sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

– Mandag formiddag var gjesten langt inne i Adventdalen og vi følger med på at den ikke kommer tilbake, sier Andreassen.

Advarer

Assisterende sysselmann, Lars Fause, sier at flere personer er i løpet av helgen blitt observert mens de oppsøkte bjørnen da den hvilte seg etter svømmeturen til Hiorthhamn.

– Vi minner om at det i følge svalbardmiljøloven er forbudt å oppsøke isbjørn. Åpenbare brudd på denne bestemmelsen kan straffes med bøter eller fengsel, sier Fause.