Hopp til innhold

Flyktninger gikk sultne, innkjøringsproblemer får skylden

Flyktninger både i Kirkenes og Neiden har klaget på for lite mat den siste uka. I Neiden forklarer man dette med innkjøringsproblemer knyttet til oppstarten av transittmottaket.

Busslast til Fjellhallen

Politiet transporterte lørdag folk fra hotellet til transittmottaket, etter å ha fått 150 asylsøkere til andre mottak i Nord-Norge. Økt gjennomstrømning gjør at mottakene fungerer bedre.

Foto: Tarjei Abelsen

– Vi satt opp buffet i starten, men det gikk ikke fordi de første tok alt og de siste fikk ingenting. Det skjønner jeg de klagde på. Nå har vi kantinedrift der vi deler ut til hver enkelt, så de får personlig servering, sier Heidi Olsen som er leder på transittmottaket på Neiden hotell.

Hun mener problemene skyldes at det har vært litt innkjøringsproblemer, og at det nå begynner å gå seg til.

– Redd for å klage

– Vi må finne ut hva som fungerer, og vi har blant annet fått tips til forbedring fra en av flyktningnene hos oss som tidligere har vært hotellsjef i 15 år. De rådene har vi tatt til oss, sier Olsen som ikke har fått noen klagere fra beboerne de siste dagene.

Neiden Hotell

Neiden hotell har kapasitet til å ta imot 120 flyktninger av gangen. To ganger om dagen kommer det busser til og fra med flyktninger per nå.

Foto: Arnstein Jensen

Anne Smith som har engasjert seg i Facebook-gruppen «Refugees welcome to Finnmark» stoppet fredag på mottaket, og snakket med folk. Da kom det frem at enkelte gikk sultne, og var redd for å si fra. NRK har tidligere i uken fått tips om at det også har skjedd i Kirkenes, uten at det har blitt bekreftet av flyktninger vi har møtt. Men ordfører Cecilie Hansen opplyser om at flyktninger som ikke har bodd på Fjellhallen har kommet dit for å få mat, fordi noen også der har vært sultne slik Smith beskriver i Neiden.

– Min oppfatningen var at de var veldig takknemlige for hjelpen de får, og syntes derfor det var et dilemma å skulle klage på for lite mat. Alle sa de fikk mat, men litt lite og gikk derfor sulten, forklarer Anne Smith som var innom mottaket for å høre om hun kunne

Heidi Olsen leder Neiden transittmottak

Mottaksleder i Neiden Heidi Olsen har ikke fått noen klager de seneste dagene, men kan forstå at enkelte ikke var helt fornøyd med mengden mat de fikk i starten.

Foto: Privat

være behjelpelig.

Prøver å bli bedre

Mottaksleder Heidi Olsen sier de prøver det de kan for å gjøre tilbudet så bra som mulig, og at de prøver å tilpasse maten.

– Noen har sagt at det var uvant mat, vanskelig for barna som ikke likte det. Så vi har prøvd å lage to forskjellige retter nå, mer barevennlig og mer ris, sier Olsen.

Hva serverer dere slags mat?

– I dag fikk de kjøttboller, ris og litt saus. Vi skal prøve å holde dem med halal-mat også, sier mottakslederen som tror de blir bedre og bedre med mer erfaring.

Anne Smith

Anne Smith har engasjert seg i gruppen 'Refugees welcome to Finnmark'. På et stopp ved Neiden transittmottak fortalte flere flyktninger at de fikk litt lite mat.

Foto: Privat

Bedre gjennomstrømming

Gjennomstrømmingen fra transittmottakene til mer permanente mottak har ikke vært så god som den skal være frem til nå ifølge ordfører Cecilie Hansen. Ingen skal i utgangspunktet bli værende mer enn fire dager i kommunen, men frem til helga har både flyktninger i Kirkenes og Neiden blitt værende en uke - og enkelte mer enn det.

Men i løpet av fredag kveld og lørdag har rundt 150 flyktninger blitt transportert til mottak i Sulitjelma i Fauske kommune. Ordfører Cecilie Hansen håper dette fortsetter, og de ekstra flyene som har vært satt opp for å få dette til også fremover vil tas i bruk.

– Det må sendes folk ut fra alle plassene jevnt, og vi får håpe at vi kan ta av trykket for de andre stedene slik at Fjellhallen blir det første stedet de kommer til. Så kan de dra derfra til for eksempel Neiden, og da er også de avhengig av å gjennomstrømming, sier Hansen.