Hval + nordlys = enorm turistøkning

Aldri før har så mange dratt på hvalsafari i Troms som i år. Enorm økning i både aktivitetsleverandører og antall produkter som tilbys turistene.

Knølhval

Det har vært rene hvaleldorado i Troms denne vintersesongen.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Reiselivssjef i Visit Tromsø regionen, Trond Øverås, mener at hvalbonanza utenfor Kvaløya, bred mediedekning og en økende interesse for landsdelen har skylda.

– Oppmerksomhet rundt næringen er utrolig viktig for oss. Vi vet at det har skjedd en enorm utvikling i vinterturismen knyttet til Tromsø og regionen. Det har primært vært koblet til nordlys, men nå har vi også hval. Disse to kombinasjonene er en super miks, sier Øverås til NRK.

Han forteller videre at tilbudet på antall turer har økt betydelig bare fra fjorårets vintersesong til årets.

– Faktisk har vi hatt mer enn en dobling av antall produkter som vi tilbyr til turistene knyttet til hvalsafari, forteller reiselivssjefen.

Se bilder av de mektige dyrene her:

– Merker effekten på alle mulige måter

Det faktum at det har kommet mye hval inn mot områdene i Troms har hatt mye å si for økningen.

– Det er tredje sesongen vi ser en økning av hvaler i våre områder. Det er klart at dette naturfenomentet er interessant for turister, og det merker vi på alle mulige måter, sier Øverås.

I fjor tilbydde Visit Tromsø regionen fem produkter knyttet til hvalsafari som turistene kunne velge mellom. I år er det 13-14 produkter. Også antall aktivitetsleverandører har økt.

– Det vi ser er at vi har hatt en tredobling av aktivitetsleverandører sammenlignet med vintersesongen 2011-2012, forteller Trond Øverås.

– Mørketidsturist er blitt et vidt begrep

Daglig leder i North Experience, Thomas Seppola forteller at mørketidsturister har blitt et vidt begrep den siste tiden.

– Det er folk fra England, Irland, Japan, Tyskland, Frankrike og Spania. Det er også turister fra Sør-Norge som kommer opp hit for å være med på aktivitene vi tilbyr, forteller han.

Sammen med blant annet Fjellheisen tilbyr de mange produkter for eventyrlystne turister, og de har også merket økningen den siste perioden.

– Hvalturene er svært populære for turistene, men det avtar i midten av januar. Nordlysekskursjonene har vi hatt veldig greit besøk på, men vi konkurrerer med veldig mange aktører i landsdelen, sier Seppola til NRK.

Her får Christer og Kråka nærkontakt med knølhvalene.

Foto: Harald Albrigsten/NRK.