Politiet må rydde opp i hvaltrafikk-kaos

– Det har vært en del kjeftbruk og ganske amper stemning, forteller politiet.

Hvalkaos i Tromsø

Det har vært både lang kø og en rekke kreative parkeringer på veien ut til Kaldfjorden til Kvaløya i Troms. – Folk har gått fullstendig av hengslene i jakten på å se hval, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Foto: Hege Iren Hansen

Politiet måtte i dag rykke ut for å rydde opp i trafikken på veien ut til Kaldfjorden utenfor Tromsø.

Like etter klokken 13:30 melder også politiet om et trafikkuhell i Blåmannsvik på Kvaløya.

– Folk har gått fullstendig av hengslene, og prøver desperat å komme seg ut for å se det spektakulære skuet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Lars Meland.

De siste to ukene har folk i hopetall stått langs vegen, nede i fjæra og vært ute i båt for å oppleve hvalene som er rett utenfor Kvaløya i Troms.

Men i helgen har det virkelig toppet seg med tanke på antall skuelystne. Meland forteller at politiet har hatt en patrulje på plass i mer enn en times tid, i området der flest har valgt å sette fra seg bilen.

– Vi har fått mer enn 15-20 telefoner fra folk som forteller om blokkerte oppkjørsseler og at man knapt kan komme forbi langs veiene. Det står biler overalt, og det har vært en del kjeftbruk og amper stemning, forteller operasjonslederen i Troms politidistrikt.

Hvalsprett

Espen Bergersen fotograferte torsdag dette blinkskuddet av en knølhval på sildejakt. I dag har trafikken stått i stampe på Kvaløya, fordi andre jakter på samme opplevelse.

Foto: Espen Bergersen

– Som en veldig fin påskedag

Det er slett ikke uvanlig å se hval i Nord-Norge på denne tiden av året, men å få nærkontakt, slik flere har opplevd de siste dagene i Kaldfjorden, er ikke hverdagskost, forteller politimannen.

– Det kan kanskje sammenliknes med utfarten på en virkelig flott påskedag, da er vi kanskje i nærheten av et sammenlikningsgrunnlag for det vi opplever på Kvaløya nå, sier Meland.

Politiet har derfor valgt å fortsatt ha en patrulje ved avkjøringen ut mot Ersfjorden og Kaldfjorden, til trafikken og antall skuelystne roer seg.

Espen Bergersen er en av dem som har vært ute i flere dager på jakt etter å få se hvalen.

Torsdag fikk har med seg et virkelig blinkskudd.Sammen med flere har han gått ut med båt fra Tromvika på Kvaløya.

Laster Twitter-innhold

– Det var magisk

Her så de spekkhoggere, finnhvaler og knølhvaler. Men de så ut for å hvile, lå helt rolig i vannskorpa. Så reiste de videre ut mot Musvær. Der kom jakta i gang både for hvaler og fotografer.

– Ut av ingen ting kom denne store hvalen rett imot oss, forteller Bergersen. Det var magisk, forteller Bergersen til NRK.

Knølhvalen, kan bli inntil 30 tonn og 15 meter lang, opererer som oftest i flokker på åtte-ti dyr. De trekker så til høyere breddegrader om våren og tilbringer sommer og høst her. Knølhvalene er fredet på Svalbard.

Knølhval finnes i alle verdenshav. Om vinteren oppholder de seg i tropiske områder hvor de får kalvene sine.

CL1R7345.jpg

Knølhvalen har svørt god appetitt på sild, og hopper ut av vannet i sin jakt på flest mulig.

Foto: Espen Bergersen

Nyheter fra Troms og Finnmark