– Russland øver på å invadere Nord-Norge

En ny rapport hevder at det russiske militæret skal ha øvd på hurtig invasjon av landsdelen.

UKRAINE-CRISIS/ Armed men, believed to be Russian servicemen, march outside an Ukrainian military base in the village of Perevalnoye

De ble kalt for små grønne menn, de russiske soldatene som dukket opp på Krim i mars i fjor. Russland har annektert Krim, og forholdet mellom øst og vest sies nå å være på sitt kaldeste siden Den kalde krigen.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Det er den amerikanske tenketanken Center for European Policy Analysis (CEPA) som har laget en rapport om sikkerheten i Norden, Baltikum og Polen.

I rapporten hevdes det at Russland har hatt en militær øvelse i mars der scenarioet skal ha vært en hurtig invasjon av Nord-Norge, Åland i Finland, Gotland i Sverige og Bornholm i Danmark.

Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse sier til Dagbladet at å invadere blant annet Nord-Norge er en del av en sterk sabelrasling mellom Russland og Nato-landene.

Avslører svakheter i Nato

Det er visepresidenten i CEPA, Edward Lucas, som har skrevet rapporten som fastslår at Russland har holdt flere hasteøvelser den siste tiden der styrker blir kalt inn på kort tid.

Hadde øvelsen med 33.000 soldater vært en ekte invasjon, ville Nato mistet grepet om Norden, Polen og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen i løpet av kort tid, heter det i rapporten.

Rapporten omtaler denne situasjonen som en svakhet i verdens mest suksessrike militære allianse i verden, Nato.

Much larger exercises in March, involving probably 33,000 troops, took place in response to a notional Western attempt to create a “Maidan” uprising in Moscow. The scenario included the speedy seizure of northern Norway, the Åland islands (demilitarized Finnish territory, populated by Swedish-speakers), the Swedish island of Gotland and the Danish island of Bornholm. If carried out successfully, control of those territories would make it all but impossible for NATO allies to reinforce the Baltic states.

Center for European Policy Analysis
Heimevernssoldater

Bortsett fra grensevaktene i Sør-Varanger, har ikke norske hærstyrker vært permanent til stede i Finnmark på mange år. Nå anbefaler sjefen for hærens styrker i Norge å få flere soldater til Finnmark. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse i vinter.

Foto: Heimevernet

Mangel på samlet strategi

Dette fordi Norden, de baltiske landene og Polen ville vært maktesløse til å forsvare seg mot en rask invasjon uten hjelp utenfra slik situasjonen er i dag.

Mangel på en samlet strategi mellom disse landene og lave forsvarsbudsjetter i forhold til Russland pekes på som årsakene til svakheten.

Til sammen har Norden, Polen og de baltiske landene høyere BNP enn Russland, tross langt lavere befolkning.

«På papiret er de rik nok til å forsvare seg selv: deres samlede BNP på 2.3 billioner dollar (i overkant av 18.000 milliarder norske kroner) er omtrent en tredjedel mer enn Russlands 1.7 billioner dollar» legger rapporten fram.

 Center for European Policy Analysis

Figuren skal vise det antall millioner dollar brukt på militære styrker i de nordiske og baltiske landene, og er hentet fra rapporten og fra institutt for fredsforskning i Stockholm.

Foto: Skjermdump/ Center for European Policy Analysis

Propagandakrig

Samtidig viser rapporten til en økende propagandakrig fra Russland mot sine naboer: «Russisk media beskylder finske myndigheter for bortføring av barn og Sverige for pedofili sponset av staten».

Denne propagandakrigen retter seg hovedsakelig mot de baltiske landene, som er portrettert som fiasko av russisk media.

Det er også situasjonen i baltiske landene som rapporten mener er mest kritisk i forhold til invasjon fra Russland, og omtales som «den kommende stormen».

Du kan lese resten av rapporten her.