Her lastes den første oljen fra Goliat

De første oljelastene går nå fra Goliatplattformen utenfor kysten av Finnmark, til markedene i Europa. Tirsdag ble oljen fra Goliat-feltet lastet om bord i én av tre spesialbygde tankere.

«Hilda Knutsen» fra Knutsen OAS Shipping

Utsikt fra om bord på tankeren «Hilda Knutsen» mot Goliat-plattformen i Norskehavet i går.

Foto: Hans-Kr Hansen

Etter store forsinkelser og like store budsjettoverskridelser ble Goliat-feltet i Norskehavet satt i produksjon på kvelden 12. mars i år.

I går, tirsdag 29. mars, startet tankeren «Hilda Knutsen» fra Knutsen OAS Shipping, lasting av olje fra Goliat-plattformen 85 kilometer nordvest for Hammerfest.

En milepæl nådd

Verdens første oljefelt så langt nord i Norskehavet har nå levert sin første olje, om bord i skipene som skal frakte den til markedene i Europa.

Det gjør at nok en milepæl for Eni Norge er nådd.

Andreas Wulff

Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge.

Foto: ENI Norge

– Produksjonen har for så vidt gått bra de første ukene. Det vil alltid være slik at man må prøve seg litt fram i en startfase, og vi er fremdeles i en fase der vi tester ut en del ting. Det gjelder også tankbåten som har ligget på feltet. Vi tester ut de siste systemene, tester som ikke er mulig å gjøre før man er i produksjon, sier Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge.

Været ble for tøft

Dårlig vær natt til onsdag gjorde at tankskipet måtte kobles fra plattformen, men lossingen fortsetter når været bedrer seg, sier Wulff.

«Hilda Knutsen» har en kapasitet på rundt 800.000 fat olje og er et av tre spesialbygde tankskip som skal gå i skytteltrafikk fra Goliat til markedene i Europa med olje.

Selve Goliat-plattformen har en lagringskapasitet på én million fat olje, og Wulff ser for seg at et tankskip vil ankomme feltet hver uke når produksjonen har nådd toppnivået.

Goliat-plattformen er her på feltet i Barentshavet og blir klargjort til produksjon

Goliat-plattformen er her fotografert på feltet i Norskehavet. Produksjonen er nå i gang, men Eni Norge kan ikke si når produksjonstoppen på 100.000 fat olje per døgn nås.

Foto: Bristow

Usikker på produksjonstopp

Men når produksjonen når topp, som er estimert til 100.000 fat olje per dag, er usikkert.

– Det er ikke full produksjon på feltet, og det vil det heller ikke være en tid framover, sier Wulff.

– Når regner dere med at produksjonen går som normalt på Goliat-feltet?

– Det er vanskelig å si. Nå er vi i en fase hvor vi tester ut og må gjøre justeringer underveis. Men ting har sett bra ut til nå. Vi bruker den tiden som trengs for å få god kontroll på systemet, og tar produksjonen opp etter hvert som vi føler oss trygge på at det går bra, sier Wulff.

Goliat-plattformen i bakgrunnen og tankskipet Hilda Knutsen i forgrunnen

Tankskipet Hilda Knutsen var på plass ved Goliatplattformen, til den første frakten av olje fra feltet til markedet ute i Europa.

Foto: Hans Kr Hansen